Feszülten várta a piac, milyen "határozott" lépést tervezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a csütörtöki betéti tenderen.

Az MNB végül a piaci várakozásoknál (50 bázispont) lényegesen nagyobb, 200 bázispontos kamatemelés mellett döntött. A viszonylag nagy léptékű szigorítást már szerdán délután megelőlegezte Virág Barnabás a jegybank alelnöke, de pontos mértéket akkor még nem mondott.

Az euró/forint árfolyam ennek hatására 408 környékére esett vissza a történelmi mélypontról (416,859), a piac azonban vélhetően még nagyobb szigorításra számított, mert hajnali 407-es szintről a kamatemelés bejelentését követően szélsebesen 415 forint fölé ugrott a keresztárfolyam.

Később a nap folyamán javított a forint, délutánra 411 körüli szintre ment vissza az euró ára. A dollár csaknem 408 forintig emelkedett szerdán, délutánra 403 forint körüli szintre süllyedt vissza. 

"9 órakor az MNB 200 bázisponttal emelte az egyhetes betéti kamatszintet, ezt követően sikerült ismét megközelíteni a 407 forintos szintet a kurzusnak, azonban a forint erősödése percek alatt elillant, miután a piac várhatóan ennél nagyobb kamatemelést várt. Továbbra is heves mozgásokra kell készülni az euró-forint árfolyamában, támasz 410,22 forint közelében látszik, míg ellenállás 416,78 forintnál" - mondta a forintról az Equilor. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!