A Brent  határidős jegyzése csütörtökön hordónként 100 dollár fölé emelkedett, amire 2014 óta nem volt példa. Csütörtök 10:15-kor már 103,25 dolláros hordónkénti áron jegyezték az olajfajtát, ami 6,62 százalékos napi drágulást jelent. Az európai földgázárak pedig már 45 százalékkal emelkedtek a holland gáztőzsdén.

Az energiaárak ilyen gyors emelkedése az energiapiacokon, az iparban és a fogyasztói termékeknél is érezteti hatását. Az élelmiszerek előállítási költségei is ugranak, ami különösen a feltörekvő piacokra ró majd terhet. De az olajár a szállítmányozás drágulása révén jelentkezhet a bolti árakban.

Az infláció és az attól való félelem növekedésével az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a piaci volatilitás emelkedni fog, ami negatív visszacsatolást gerjeszt. Az árucikkek az aranytól - amely egyéves csúcsra drágult - az alumíniumon át - amellyel minden idők rekordja közelében kereskednek - a kukoricáig (kilenc hónapja a legdrágább) mind nehéz döntések elé állítják a befektetőket. A jegybankárok már azelőtt is figyelmeztettek a fokozott inflációs veszélyekre, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát. A Bank of Korea csütörtökön meredeken megemelte árprognózisát, miközben megjegyezte, hogy a kelet-európai válság jelentős hatással lehet az inflációra - írja a Bloomberg.

Az árupiaci termékek az egy évvel előre történő szállításokra vonatkozó rekordmagas felárat vonzzák, ez a backwardation néven ismert mérőszám azt tükrözi, hogy a fizikai készletek továbbra is szűkösek a növekvő kereslet közepette. E helyzetben az ukrajnai konfliktus okozta bizonytalanság csak olaj a tűzre: a menedékeszközökbe való befektetői elmozdulások mellett megzavarhatja az olyan alapvető élelmiszerek, mint a gabona világpiacra történő szállítását, valamint a Nyugat-Európába irányuló energiaszállításokat.

Az inflációs várakozásokat jelző pénzpiaci mutatók ismét felerősödnek. Az amerikai kincstár inflációval védett értékpapírjainak kétéves hozama - vagyis a különbség az inflációval védett értékpapírok és a tipikus kincstárjegyek hozamai között - a legmagasabbra emelkedett azóta, hogy a Bloomberg 2004-ben elkezdte az adatok összeállítását.

Eközben a kétéves és a tízéves amerikai állampapírok közötti különbség 2020 eleje óta a legkisebbre csökkent, ami az infláció kezelésére szolgáló magasabb kamatlábakra vonatkozó várakozásokat és a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat tükrözi.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!