Ed Yardeni, a neves amerikai tőzsdei szakértő eddig nagyon optimista volt a részvénypiac kilátásaival kapcsolatban, azonban most hirtelen óvatossá vált. Attól tart, hogy hamarosan egy akár 20-30 százalékot is elérő visszaesés indulhat el a piacon.
A Yardeni Research nevű elemzőcég elnöke szerint a korrekció kiváltó oka az ismét emelkedő esetszám, illetve az Egyesült Államok és Kína  közötti kereskedelmi háború kiújulása lehet - írja a CNBC.com.

Sikerül-e kordában tartani a járványt?

Túl vagyunk egy emelkedésen és ez jól látható emelkedést hozott a részvények árazását jelző mutatókban is. A részvények mostanra már egyáltalán nem tekinthetők olcsónak. Ehhez jön, hogy az Egyesült Államok láthatóan nem képes jól kezelni a gazdaság újranyitását és a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően a járvány újbóli fellángolását nem tudják úgy kordában tartani, mint Ázsia vagy Európa egyes részein - tette hozzá a szakértő.

Márciusban, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve eddig soha nem látott mértékű lépéseket tett annak érdekében, hogy életben tartsa az amerikai részvénypiacokat és gazdaságot, Yardeni annak a híve volt, hogy a gazdasági kilábalás V alakot fog ölteni. Azaz egy erős és hirtelen visszaesést hozó negyedévet követően meredeken megugrik majd a gazdaság teljesítménye és a recesszió csak átmeneti lesz.

A nagy intézményi befektetők - mint például a Deutsche Bank és a Prudential - számára kereskedési stratégiákat kidolgozó Yardeni úgy vélte, hogy a piacok jó teljesítménye hamar magával fogja rántani felfelé a gazdaságot is.

Fordulat?

Nagyon sok volt a pozitív előjel, ezek közül a  legfontosabb természetesen a Fed elkötelezettsége volt, amely ellen nem lehet harcolni a részvénypiacon. Hatalmas összegű likviditást zúdítottak a piacra. Ezen felül a makrogazdasági adatok közül is jónéhány meglepően erős volt, nagyon nagy felpattanást lehetet látni például a kiskereskedelmi eladásokban. Most azonban nagy a veszélye annak, hogy a hirtelen megváltozó környezet komoly károkat okozhat azoknak a befektetőknek, akik amerikai részvényekben ülnek - mondta Yardeni.

Nagy, meghatározó amerikai államok nyitották újra gazdaságukat, majd visszakoztak ettől. Tehát az összes olyan jó hír, amit májusban és júniusban kaptunk, most visszájára fordult egy kicsit, ideértve a munkanélküliségi adatokat is. Ráadásul ezen felül azt látjuk, hogy a korábbi enyhülés helyett mélyülni látszik az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus.

Az amerikai tőzsdék változatlanul egy hosszútávú bikapiacot élnek át, azonban nem árt a befektetőknek felkészülniük minden lehetséges forgatókönyvre. Úgy véli, talán az amerikai kockázatok elleni védekezésül érdemes lehet inkább olyan régiókat választani, ahol kisebb a Covid-19 esetszám, ilyen lehet Kína, Japán vagy akár Európa is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!