Minden esik Amerikában

Negatív kezdés után a nap folyamán tovább súlyosbodtak a tőzsdeindexek veszteségei csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.
Domokos László, 2018. március 22. csütörtök, 20:01
Fotó: Pixabay

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 1,12 százalék, az S&P-500 index 0,99 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 1,00 százalék veszteséget mutatott.

A csütörtöki tőzsdenap már eleve nagy árfolyamveszteségekkel indult az amerikai piacokon az importvámok kivetése miatt kirobbanó globális kereskedelmi háborútól tartva. Donald Trump elnök március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetni szánt vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

A DJIA index a bejelentést követően 500 pontos veszteségbe zuhant, ami viszont a kereskedés vége előtt két órával már 250 pontra zsugorodott. Az indexben szereplő olyan nagyvállalatokat, mint a Caterpillar, a 3M vagy a Boeing különösen hátrányosan érintheti, ha Kína válaszlépésekkel torolja meg az importvámokat, részvényeik ezért mintegy két százalékkal gyengültek.

Az általános árfolyamcsökkenésben nagy szerepe volt emellett a technológiai szektornak is, amit elsősorban a Facebook adathasznosítási gyakorlata miatt kitört bizalmi válság idézett elő. A Facebook részvénye a hét eleje óta a szerdai zárásig már nyolc és fél százalékkal gyengült, amit csütörtökön további közel két százalékkal növelt meg.

Az olajár az előző napi nagy emelkedés után lefelé korrigált csütörtökön. A két hét alatt felhalmozott tíz százalékos olajár-emelkedés már lehetőséget adott ugyanis némi profitkivételre. Amira az adott okot, hogy a Brent nyersolaj árának nem sikerült áttörnie a 70 dolláros technikai küszöböt. A Brent ára 0,63 százalékkal hordónként 69,03 dollárra, a WTI ára pedig 1,17 százalékkal 64,41 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az eurót 0,28 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2304 dolláron. Az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,38 százalékkal unciánként 1326,50 dollárra emelkedett.

Fotó forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK