Az amerikai sportújságírás elképzelhetetlenül hisz a számmágiában és a látszólag teljesen összefüggéstelen, ám valamilyen szinten mégis összekapcsolható statisztikai adatokból levont következtetésekben. "Soha nem nyert az a csapat a döntőben, amelyikben a 17-es számú játékos ért először a labdához" - hangzik például az egyik jóslat.

Van egy, amelyik még ennél is szürreálisabb, de a gazdaság szempontjából jóval fontosabb: Leonard Kopett, a New York Times sportújságírója 1978-ban a döntő előtt megjelent cikkében mutatott rá arra az összefüggésre, amely Nostradamust is megszégyeníti.

A Super Bowl Indikátornak elkeresztelt mutató az alapján működik, hogy az amerikai futball liga döntőjét az American Football League (jogutódja az American Football Conference) vagy a National Football League (ma National Football Conference) melyik csapat nyeri. Az AFC csapatainak győzelme esetén esés, NFC-s csapat győzelmekor pedig emelkedés következik a tőzsdén.

Mivel az idei Super Bowl-t az NFC-t képviselő Philadelphia Egles nyerte, ezért örülhetnek a brókerek: vélhetően további emelkedés jön.

Nevetséges, de többnyire bejött

Bár az összes valamirevaló szakértő természetesen mosolyogva beszél a Super Bowl indikátorról és a meccs idején az összes pénzügyi hírügynökség és lap bizonygatja, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz, a mutató ennek ellenére elég jól működik. A statisztikai Frankensteinnek is titulált indikátor kitalálása óta 80 százalékos pontossággal jelezte előre a Dow Jones Industrial Index (eredetileg erre találták ki) és az S&P 500-as index alakulását. Az elmúlt 50 alkalomból 40-szer bejött.

Még akkor is, ha tavalyelőtt helytelen prognózist adott. Egyébként tavaly a mutatót a tőzsdei köztudatba emelő Rober H. Stovall fia, Sam Stovall is, aki piaci stratégaként tevékenykedik, megerősítette, nyilván semmi értelme a futball eredményekből megjósolni a tőzsde teljesítményét. Nincs rá semmilyen ésszerű magyarázat - mondta - kivéve az, hogy legtöbbször működik.

A Philadelphia Eagle-s megcsinálta?

Kevés elemző és szakértő van, aki ne azt várná, hogy a 2018-as évben az elmúlt évek bikapiaca után ne egy kisebb válság jönne. A legfontosabb indexek olyan lendületesen növekednek, hogy sokan már arról beszélnek, túlhevültek a piacon, de idén már jön az ébredés.

A kiábrándulás mértékéről egyelőre komoly viták vannak, de átlagosan 20-30 százalékos korrekcióra számítanak. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben bemutattuk, két forgatókönyv szerint gondolkodnak a nyerészkedni vágyók: egyesek a tőzsdei bevezetésre váró kriptovalutákban (ICO-k) látják a menekülőutat, míg a konzervatívabb pénzemberek szerint az jár jól, aki az árupiacok felé fordul. Utóbbiak is főként akkor járhatnak jól, ha a fémekkel (arany, kobalt, palládium és réz) készletek beszerzésén gondolkodnak el.

Egyelőre tehát kérdés, hogy a Super Bowl indikátor - és a mögötte rejlő számmágia vagy akármi - rácáfol-e a várakozásokra. Mivel semmilyen tudományos magyarázat nincs rá, hogy működne, erre még a vakmerőeknek sincs értelme alapoznia. Főként úgy, hogy az elmúlt két évben épp az ellenkezője történt a tőzsdén, mint a pályán. De 2017 és 2012 közötti öt évben is csak háromszor volt korreláció.

A New York-i főbb indexek egyelőre viszont azt mutatják, hogy idén inkább korrekció jöhet: a Dow Jones indexe 1600 ponttal, hat éve nem látott mértékben zuhant a zárásig.

A fotó forrása: Patrick Smith/Getty Images North America/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!