A jelentősebb amerikai tőzsdei mutatók vegyes képet mutattak a pénteki, hálaadás utáni rövidített kereskedés zárásában. A Dow Jones ipari átlagmutatója 16 086 ponton, hajszálnyi mínuszban fejezte be a napot, miután nap közben 16 175 ponton, közel nyolcvan ponttal a szerdán elért rekord fölött is járt. Az S&P 500 ugyancsak minimálisan gyengülve 1805 pontig ereszkedett, pedig nap közben 1814 pontig, 7 ponttal a szerdai rekord fölött is megfordult. A Nasdaq 4060 ponton, közel fél százalékot erősödve zárta a napot, hetet és hónapot. A három fő index heti és havi teljesítménye ismét egyaránt pozitívan sikerült.

Nyugat-Európában hasonló volt a helyzet, Londonban és Párizsban szerényen gyengült, Frankfurtban viszont enyhén emelkedett az irányadó mutató.

A kezdetben az európai átlagot felülteljesítő spanyol IBEX 35 korai támogatást kapott az S&P-től, amely negatívról stabilra módosította az ország adósságállományára vonatkozó kilátását, és így megerősítette az érvényben lévő BBB szuverén adósbesorolást. Ezzel együtt az index végül két tized százalékkal gyengült, vélhetően nem függetlenül attól a friss adattól, amely szerint a munkanélküliség 26 százalékos rekord magasságba emelkedett az ibériai-félszigeti államban.

Az S&P ugyanakkor Hollandiát le-, Ciprust pedig felminősítette. Rossz hír volt az is, hogy a németországi kiskereskedelmi forgalom a várt bővüléssel szemben jelentősen zsugorodott októberben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!