Az elemzők várakozásaiból számolt átlag szerint a Stoxx Europe 600 Index 444 ponton fejezheti be az évet, ez 9,1 százalékos csökkenés lenne a tavaly év végi értékéhez képest, ami egyben a legrosszabb teljesítményt jelentené az európai részvénypiacok számára 2018 óta. Sőt a legpesszimistább előrejelzések olyan rossz teljesítményt várnak, amire a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt példa - derül ki a Bloomberg felméréséből.

Ugyanakkor még a jelentősen csökkentett előrejelzések új átlaga is azt jelentené, hogy a mutató 5 százalékkal emelkedhet mostani értékéhez képest. A nagy második féléves talpra állás esélye azonban láthatóan csökkent: az elemzők szerint a mostani prognózisok konszenzusa 23 ponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbi értéknél. A szakemberek borúlátását a kialakult energiaválság, a gázellátás körüli bizonytalanságok, a kamatemelések és a kialakulóban lévő recesszió egyaránt indokolja.

A UBS stratégája, Sutanya Chedda 15 százalékkal, 410 pontig vágta a jelenleg 420 pont körül tartózkodó index év végi értékére adott előrejelzését. Szerinte a következő hónapokban várható nehézségek miatt jelentősen megváltozott az infláció és a gazdasági növekedés várható alakulása, s az orosz gázellátás körüli bizonytalanság miatt az energiaárak várhatóan magasak maradnak.

Europe Stoxx 600 alakulása
Stoxx Europe 600 alakulása
Kép: Napi.hu, stooq.com

A Goldman Sachs stratégái is hasonló mértékben csökkentették előrejelzésüket, ők az év egészére 20 százalékos esést várnak a mutatóban. Úgy látják, az indexben szereplő 600 legnagyobb európai cég nyeresége idén átlagosan 7 százalékkal nőhet, jövőre viszont stagnálni fog.

Az index a július elején elért mélypontról egy kissé visszapattant az elmúlt napokban, azonban így is 13 százalékkal áll alacsonyabban, mint az év elején. A magas nyersanyagárak által fűtött infláció az eurózónában júniusra elérte a 8,6 százalékot, s ez arra késztette tegnap az EKB-t, hogy 50 bázisponttal megemelje irányadó kamatát. Eközben az orosz gázellátás körüli bizonytalanságok mellett az eurózóna beteg emberének tartott Olaszország kormányválsággal néz szembe Mario Draghi miniszterelnök lemondását követően, s ez szintén rontja a befektetői hangulatot.

Persze optimisták is vannak

Vannak azonban olyan optimista stratégák is, akik szerint elképzelhető, a részvényárak már látták mélypontjukat. A Société Générale stratégája, Charles Boissezon például azt javasolja ügyfeleiknek, hogy az év vége előtt, ha gyengélkednének a piacok, akkor azt vásárlásra használják ki, szerinte ugyanis a növekedési és inflációs folyamatok lendülete kedvezőbb lehet a következő negyedévekben.

Egyetértett vele Milla Savova, a Bank of America stratégája is. Szerinte a Stoxx 600-as index már látta mélypontját. Ők 430 pontra várják év végére az indexet, de annak kilátásait az eddigi negatívról semlegesre javították fel. A befektetési bank alapkezelők körében végzett felmérése egyébként arról tanúskodik, hogy a szakemberek körében immár szélsőséges a pesszimizmus az európai részvények kilátásaival kapcsolatban.  Nettó 35 százalékuk már alulsúlyozza az európai részvényeket, ez a legrosszabb érték 2012 júniusa óta.

Sokat mondhatnak a gyorsjelentések

Fontos lehet az elemzők számára, hogyan alakul a második negyedéves jelentési szezon. Az elemzők eddig egyedi részvényajánlásaikban és előrejelzéseikben eddig viszonylag lassan reagáltak a romló gazdasági környezetre. A jelentések eddig elég vegyesek voltak, az SAP például elég csalódást keltő számokat közölt, miközben a Nokia kellemes meglepetést okozott. Elvileg a jövőben elég sok leminősítés várható, hiszen ha a Stoxx 600-as indexben lévő összes részvényre adott év végi célárakat nézzük egyenként, az 30 százalékos felértékelődést indokolna a mutatóban év végére. A két várakozásnak valahogy összhangba kéne kerülnie - írja az összefoglaló.

Mislav Matejka, a JPMorgan stratégája szerint a várakozások visszafogása pozitív lehetne a piac számára. Úgy látja, ha a recesszió nem lesz erős, akkor a vállalati eredmények sem esnek annyit, mint a korábbi alkalmakkor. Ugyanakkor a drasztikusan romló vállalati eredmények a jegybankokat is óvatosabb hozzáállásra késztetnék az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Szerinte a gyenge makro- és vállalati adatok megnyithatnák az utat egy szeptemberi monetáris politikai fordulat előtt a Fed számára, s a befektetők csak egy ilyen jelre várnak ahhoz, hogy újra a piacra lépjenek. Az ő optimizmusát egyébként előrejelzése is tükrözi, a Stoxx 600-as indexet 500 pontra várja december végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!