Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn folytatódott a komolyabb eladási hullám az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500-as részvényindex 2 százalékos esés után idei mélypontján, 2545 ponton zárt, a Dow Jones Industrial Average pedig 2,11 százalékos csökkenést követően szintén mélypontja közelében, 23 592 ponton állt záráskor. A két index decemberi teljesítménye ezzel eddig 7,6, illetve 7,8 százalék veszteség.

Ha nem sikerülne a mutatóknak ledolgozniuk év végére a mínuszokat, akkor a CNBC összesítése szerint ez lenne a legrosszabb decembere az amerikai tőzsdéknek a nagy gazdasági válság óta, utoljára 1931-ben csökkent ennél nagyobbat a vezető indexek értéke az év utolsó hónapjában.

A már sokszor leírt komoly kockázatok, közül - a kereskedelmi háború, az élesedő geopolitikai kockázatok, a brexit körüli bizonytalanság, az adócsökkentések kifutó hatása - ezúttal a piaci kommentárok a szerdán kezdődő Fed ülést emelték ki, mint az eladási hullám fő okát. A piaci szereplők ugyanis azt várják, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet folytatja kamatemelési sorozatát.

A Fed jelenleg két tűz között van, egyrészt a kedvező amerikai gazdasági adatok, a munkaerő piac feszessége miatt elvileg tovább kellene emelnie a kamatokat, ugyanakkor egyre több olyan vélemény van, hogy a megnövekedett piaci volatilitás, a nemzetközi piacokon tapasztalható bizonytalanságok, valamint az erős dollár miatt talán fékeznie kellene az emelések ütemét. Hétfőn Donald Trump amerikai elnök egy Twitter üzenetben kritizálta ismét a tervezett lépést. Az elnök az elmúlt hónapokban folyamatosan próbál nyomást gyakorolni a Fed-re a kamatemelések lassítása érdekében.

Eközben az amerikai befektetők az elmúlt hetekben folyamatosan vonják ki tőkéjüket az amerikai részvénypiacról.

Az S&P 500-as részvényindex a tegnapi zárással a szeptember végén elért, 2940 pontos csúcstól számolva már több, mint 13,4 százalékot esett. A tőzsdei szakzsargon a 10 százalékot meghaladó mértékű csökkenést a vezető indexekben korrekciónak, a 20 százalékos mértéket elérő esést medvepiacnak nevezi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!