Az amerikai gazdaság második világháború utáni történetének immár második leghosszabb fellendülését éli át, azonban ennek ellenére nem törvényszerű, hogy ezután visszaesés következne. Aki így gondolkodik, annak egyszerűen nincs igaza - mondta a CNBC-nek adott nyilatkozatában James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke.

A 2014-ben a világ hetedik legbefolyásosabb közgazdászának választott szakértő szerint a mostani fellendülés még jó ideig kitarthat az Egyesült Államokban, ennek oka, hogy az amerikai gazdaság a válság óta nagyon lassú ütemben bővült, s ezért kibocsátása alacsonyabb, mintha egy normál ütemű fellendülés állna mögöttünk.

A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Államokban a GDP növekedés nagysága éves összehasonlításban a második negyedévben elérte a 4,1 százalékot, ez a legmagasabb negyedéves adat az elmúlt négy évben.

A Fed szakértőjével ellentétben sok elemző nem ennyire optimista. Egyre több figyelmeztetés jelenik meg, amelyek szerint a növekvő amerikai költségvetési hiány, a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai és az emelkedő kamatok hamarosan véget vethetnek a fellendülésnek. Akik így vélik, azok azt állítják, hogy az amerikai állampapírok hozamgörbéjének ellaposodása egyértelműen erre utaló jelként értelmezhető. A hozamgörbe ellaposodása - azaz a hosszabb lejáratú állampapírok hozamának közeledése a rövidebb lejáratúakéhoz - a múltban ugyanis eddig meglehetősen pontosan előrejelezte, mikor köszönt be recesszió az amerikai gazdaságban. A UBS elemzői az összefoglaló szerint úgy vélik, hogy a hozamgörbe hamarosan inverzzé válhat.

Az elmúlt ötven évben hétszer fordult elő az, hogy az amerikai hozamgörbe inverzzé vált - azaz a 10 éves lejáratú államkötvények hozama alacsonyabb lett, mint a rövidebb, mondjuk a 2 éves lejáratúaké - s ez mind a hétszer recessziót jelzett előre. A rövidebb lejáratú kötvények hozamának emelkedése jórészt a Fed kamatemeléseinek köszönhető.

Bullard mostani nyilatkozatában elismerte, egy kicsit maga is aggódik, hogy a Fed az elmúlt időszakban végrehajtott kamatemelésekkel nem túlságosan gyorsan állítja-e át a monetáris politikát az ultra lazából normálisra. Úgy vélte, a Fednek figyelnie kell a hozamgörbe által küldött jelzésekre, és nem szabad törekednie arra, hogy az amerikai kamatszintet olyan magasra nyomja fel, mint amire a 2000-es évek közepén, vagy az 1990-es években volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!