Zöldbe borult New York

A csütörtöki vegyes zárás után emelkedő indexekkel indult a kereskedés pénteken a New York-i tőzsdéken.
Szepesi Anita, 2017. október 20. péntek, 15:51
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,27 százalékkal, az S&P 500 0,28 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,43 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött a nyitást követő percekben - írta az MTI.

A piacok jól fogadták, hogy a republikánus többségű szenátus jóváhagyása nyomán Trump elnök 6 ezer milliárd dolláros adócsökkentési programja egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz. Egyelőre a vállalati gyorsjelentési szezon sem okozott csalódást, az S&P 500 index kosarában szereplő vállalatok közül eddig 74 jelentett, és 73 százalékuk a vártnál jobb eredményről számolt be.

Nagy várakozás előzi meg, hogy Trump elnök kit jelöl Janet Yellen utódául az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élére. Az elnök várhatóan már a jövő héten bejelenti döntését, és hírek szerint a legesélyesebb jelölt Jerome Powell, a Fed kormányzótanácsának tagja.

Csütörtökön vegyesen zárt New York. A DJIA 0,02 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,03 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite viszont 0,29 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon a profitrealizáló eladások hatása ellensúlyozta a közel-keleti szállítások csökkenését, és a jegyzések lejjebb csúsztak. Ennek ellenére szakértők szerint a kínálat legalább az év végéig enyhén elmarad a kereslettől és a piacon árfelhajtó tényezők érvényesülnek. Irakban a feszültség éleződése fenyeget a kurd regionális kormány és bagdadi, valamint a török kormány között. Kurdisztán olajexportja a törökországi Ceyhan kikötőn keresztül napi 216 ezer hordóra esett a korábbi napi 600 ezer hordóról, miután az iraki hadsereg néhány nagy mezőt elfoglalt a kurd szeparatista erőktől.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 30 centtel 50,99 dollárra csökkent. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 15 centtel, 57,08 dollárra süllyedt.

A dollár erősödött, az euró kora délután 1,1797 dollár körül forgott a reggeli 1,1815 dollárral szemben.

Az arany ára csökkent, mert a várható amerikai adócsökkentés a gazdasági növekedés felgyorsulásával kecsegtet, ami felszította a keresletet a kockázatosabb befektetési eszközök, így a részvények iránt, ezen kívül a dollár erősödése megdrágította az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1282,90 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK