Lukács László György Jobbik frakcióvezető határozati javaslata az iparkamarai kötelező regisztráció eltörlését, illetve a kamarai hozzájárulást változtatná meg. A párt politikusa szerint a befolyó összegből chatbotot vettek, illetve „pofás székházra is jutott”, ezek összességében több százmillió forintba kerültek.

A jobbikos képviselő ezek után azt kérdezte Orbán Viktortól:

tisztességesnek tartja-e, hogy ilyenekre költik a kamara pénzét, partner abban, hogy stop Parragh, stop iparkamara?

Orbán Viktor válaszában kifejtette, hogy a kormány arra a kérdésre válaszolhat: van-e szükség kamarára és kötelező tagságra. Mint a miniszterelnök kifejtette, ezeket a vitákat az elmúlt harminc évben lefolytatták, majd nyugvópontra juttatták, kamarára szükség van, ahogy tagdíjra is.

Hogy mire használja fel a kamara a tagdíjat, arról kizárólag a kamara demokratikusan megválasztott testületei tudnak véleményt mondani, a miniszterelnök ezekre a kérdésekre nem tud és nem is akar válaszolni.

A kamarával való együttműködésből a kormányfő annyit lát,

ha ez nem lenne, akkor nem tudnák megadni azt a segítséget a vállalkozóknak, amit ma a kormánnyal együtt meg tudnak adni, ezért nélkülözhetetlen a kamara munkája.

A miniszterelnök mindezt úgy értékelte, hogy a képviselő és társai valójában nem a kamara mostani vezetésével nem értenek egyet, hanem nem akarnak kamarát.

A kormányfő úgy látja,

a kamaraellenesség előnytelen a vállalkozások számára, legyen kamara, fogja össze a vállalkozókat, és tegyen javaslatokat a kormánynak.

Orbán Viktor példaként említette: 2009-ben úgy volt, ha tízezer forint béremelés volt, a munkavállalónál 2800 forint maradt, 2022-ben ez 6400 forint, „én így mérem a kamara eredményességét”.

Parragh László: a kata kivezetése a piacot védte

Korábban írtunk arról, hogy Parragh László a Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként több aktuális témában is megszólalt az elmúlt időszakban, akár a kata-módosításakor, amelyről kijelentette, hogy nem az adózási formát használókkal szemben történt az adónem kivezetése, hanem valójában az a piac 85 százalékát védte, és összességében jól sikerült. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban azt is mondta, hogy szerinte tavasz folyamán bekövetkezik az az állapot, amikor ki lehet vezetni az árstopot. Azóta kiderült, a nyár folyamán még fenntartja a komrány az intézkedést.

Parragh László szerint lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését

A gazdaság fordulóponthoz érkezett. Már látni a kedvezőbb előjeleket, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint bármilyen meglepő, az idei év várhatóan könnyebb lesz, mint amilyen 2022 volt.