Bár idén a Németországból, Hollandiából érkező kereslet nőtt, a külföldi érdeklődések száma csökkent a magyar lakáspiacon. Ennek eredményeként a külföldi vásárlások az idén sem érik el a 2019-es szintet, amikor a teljes forgalom 5 százalékát adták - derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Az is látszik, hogy továbbra is kétsebességes a magyarországi lakáspiac, az új és használt lakóingatlanok szegmense eltérő pályán mozog, előbbin látványos az élénkülés, utóbbi visszafogottabban indult újra a járvány után. Az új lakások árak több mint 10 százalékkal nőtt, miközben a használtaké csak 4 százalékkal emelkedett. Emellett a külföldi vásárlók még mindig nem olyan aktívak, mint a járvány előtt - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Fontos változás a pandémia előtti helyzethez képest, hogy a külföldi vásárlók jóval kevesebben lettek a járványhatás miatt.

A KSH kimutatta, hogy 2020-ban Szlovákián kívül minden országból kevesebb vevő érkezett a hazai lakáspiacra, mint 2019-ben. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

A saját adataink szerint németországi érdeklődők száma 2021-ben 5 százalékkal nőtt, a többi országot nézve Hollandiából 15 százalékkal, Lengyelországból 33, Kínából pedig 26 százalékkal több érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanokra.

Az Egyesült Királyságból jövő kereslet viszont drasztikusan, 24 százalékkal csökkent, részben a járvány miatti óvatosság, valamint a brexit hatása miatt, hiszen az ottani vásárlók már EU-n kívülinek számítanak. Szintén csökkent az orosz és izraeli érdeklődők száma, ami a járványhatással magyarázható - mondta.

Az árak szempontjából azért fontos a külföldről érkező kereslet, mert a járvány előtt ez lényeges szerepet játszott a drágulásban, különösen Budapesten, a visszafogottabb külföldi érdeklődés most nem ad olyan lendületet az áremelkedésnek. 

A hivatalos KSH-adatok szerint az idei első félévben a budapesti használt lakások ára 4,2 százalékkal nőtt éves szinten, az újaknál viszont 13 százalékos volt a drágulás.

A szakember szerint az év hátralevő részében a használt lakások piacán mérsékeltebb élénkülés lesz, mint az újlakás-piacon, és megmarad a területi különbség, azaz a fővároson kívüli piacon nagyobb pörgés várható.