Szlovén sajtóhírekre hivatkozva az Átlátszó portál azt írja, hogy a magyar állam tulajdonában lévő egyik társaság 9 millió eurós ajánlatot tett a háromcsillagos Hotel Lipát is magába foglaló Terme Lendava turisztikai komplexum megvásárlására. A létesítményre a szlovéniai magyar nyelvű Népújság cikke szerint ráférne további 5 millió eurónyi fejlesztés.

A Terme Lendava a 120 szobás, öt medencés szállón kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magába foglal. A közvetlen szomszédságában épül a lendvai fociakadémia, amit 1,3 milliárd forinttal támogat a magyar állam. Az Átlátszó szerint a magyar vevő a Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft. lehet.

A magyar kormányerők odafigyelnek a szlovén politikai eseményekre. Habony Árpád médiája szlovén televíziót vásárolt, majd további ottani sajtótermékeket. Ez a média nyíltan támogatta a június eleji választásokon Orbán helyi szövetségesét, a jobboldali Szlovén Demokrata Pártot (SDS). A párt győzött a választásokon, de a mandátumok többségét nem tudta megszerezni, kormányt alakítani nem tudott.

Szlovéniában balközép kormány alakul, így az Átlátszó szerint kétesélyes, hogy a magyar állami cég megveheti-e a turisztikai létesítményt, mivel a szálloda csődben lévő tulajdonosában, a Sava Holdingban a  szlovén államnak is van tulajdonrésze.

Minderről bővebben itt olvashat.

A fotó forrása: Sava Hotels.