Szűk többséggel, de megszavazta szerdán az Európai Parlament a természet helyreállítási rendeletet. A gazdák hevesen bírálták a mezőgazdaságot is érdemben érintő csomagot, a környezetvédő szervezetek pedig üdvözölték a döntést.

Demográfiai problémák 

Az olasz kormány vegyes reakciókkal szembesült, miután úgy döntött, fokozatosan növeli az Európai Unión kívülről érkezőknek kiadott munkavállalási engedélyeket. Sokan képmutatással vádolják az olasz miniszterelnököt, Giorgia Melonit aki már hosszú ideje skandálja rendületlenül, hogy az országban a születésszám növelését és a családok támogatását kell az elsőszámú feladatnak tekinteni. A politikus eddig rendre arról beszélt, hogy Olaszországban a demográfiai problémákat határon belül kell kezelni, nem bevándorlók révén.

Franciaország pompával és katonai felvonulással, Narenda Modi indiai miniszterelnök jelenlétében tervezte ünnepelni a Bastille-napot. A nemzeti ünnepet beárnyékolta, hogy július 14-ére virradóra 218 autót gyújtottak fel és 97 embert tartóztattak le az országban.

Izraelben szintén heves zavargások törtek ki, miután Benjámín Netanjáhú miniszterelnök és kormánya ismét elővette az igazságügyi reform kérdését. Ezzel kapcsolatban márciusban már visszavonulót kellett fújniuk: a népharag elmosta a legfelsőbb bíróság jogköreinek csorbítását. A kabinet most egy finomított törvényjavaslattal állt elő, a tüntetők azonban ezzel is elégedetlenek.

Erdogan gentleman szerepkörben tündökölt

Recep Tayyip Erdogan török elnök váratlan bejelentést tett hétfőn: közölte, az Európai Uniónak meg kell nyitnia az utat Ankara csatlakozása előtt, mielőtt a török parlament jóváhagyná Svédország NATO-felvételi kérelmét.

A kedden kezdődő, kétnapos NATO-csúcstalálkozó nyitányaként aztán a török államfő egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Ulf Kristersson svéd kormányfővel, majd hivatalosan is ígéretet tett arra, hogy Törökország megadja a régóta várt jóváhagyást a svédeknek is.

Később azért azt is leszögezte,

csak a parlament őszi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

A helyzetet közben némileg bonyolítja, hogy a svéd legfelsőbb bíróság elutasította két, Törökország által körözött férfi kiadatását, arra hivatkozva, hogy Svédországban nem tekintik bűncselekménynek azt, aminek az elkövetésével a török hatóságok vádolják őket.

A NATO-csúcs keretében egyébként egy másik nagy összeborulás is történt, az is Recep Tayyip Erdoganhoz köthető. A török elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megállapodott abban, hogy a jövőben vállvetve dolgoznak közösen a két állam közötti konfliktusok rendezésén.

Kell a tagság, de nem bármi áron

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén megjelent a vilniusi csúcstalálkozón, és arról beszélt, abszurd, hogy nincs ütemterve az ukrán NATO-csatlakozásnak. Elárulta, abban bízott, hogy az eseményen hazája meghívást kap a szervezetbe. Ugyanakkor ahhoz is ragaszkodott, hogy

Ukrajna nem mond le azon területek iránti igényeiről, amelyeket sajátjának tart, cserébe a NATO-tagság perspektívájáért.

Mindeközben kiderült, bővül az orosz börtönhálózat Ukrajnában. Egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentum szerint Oroszország elhúzódó háborúra készül, és a terv része legalább két tucat új büntetés-végrehajtási intézmény felhúzása.

A felmerülő költségek fedezésében mindenesetre hátráltathatja a Kremlt, hogy jócskán visszaesett az orosz olajexport júniusban, egy év alatt immár felére csökkent az ebből származó bevétel. Jövő hónaptól ráadásul tovább kell csökkenteniük a kínálatot az OPEC+ megállapodás szerint.