James Cleverly a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterének rendezett tavaszi bankettjén kijelentette, nem érzékel elkerülhetetlen konfliktust Kína, az Egyesült Államok és a szélesebb értelemben vett Nyugat között.

Szembe kell nézni azzal a megkerülhetetlen realitással, hogy nincs olyan jelentős globális probléma – legyen szó az éghajlatváltozásról, a járványmegelőzésről, a gazdasági instabilitásról vagy a nukleáris fegyverek terjedéséről –, amelyet Kína nélkül meg lehetne oldani – sorolta a külügyminiszter.

A brit külügyminiszter szerint a Kínával folytatott párbeszéd feladása egyet jelentene az emberiséget fenyegető legnagyobb problémák megoldására tett erőfeszítések feladásával.

 

Kína odacsaphat az amerikaiaknak – már az orosz partnerek is reszketve figyelik a pekingi veszedelme

Emmanuel Macron francia elnök kormányzati javaslatok ígéretével igyekezett csitítani a még mindig háborgó nemzetet, Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig ellátogatott Ukrajnába. Kiderült, hogy Kína olyan ponton ütheti meg az amerikai gazdaságot, amely igencsak fájdalmas lehet az USA számára. A Kreml egyes tagjai már bánhatják, hogy a háború miatt kénytelenek voltak szorosabbra fűzni a kapcsolatot Pekinggel. Bővebben>>>

A partnerség nem lehet ok egy szuverén ország eltiprására

James Cleverly szerint könnyű és egyszerű dolog lenne „valamiféle új hidegháború” meghirdetése, és annak deklarálása, hogy London célja Kína elszigetelése, ám ez Nagy-Britannia nemzeti érdekeinek elárulásával és „a modern világ akaratlagos félreértésével” érne fel.

A miniszter ugyanakkor óvta Kínát attól, hogy segítse Oroszországot az ukrajnai háborúban. „Ilyen háború esetén egy erős és felelősségteljes állam nem vonulhat egyszerűen a háttérbe, nem törleszkedhet az agresszorhoz és nem nyújthat segítséget, biztatást az agresszióhoz” – vélekedett.

Hozzátette, nem lehet felszámolni egy szuverén ország – mint például Ukrajna – jogait csak azért, mert az e jogok felszámolásért felelős állam „stratégiai partneri viszonyt” ápol Kínával.

 

Szó sem esett béketervről Putyin és Hszi Csin-ping találkáján

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Bővebben>>>

A legnagyobb békebeli fegyverkezést Kína végzi

James Cleverly kijelentette, Kína a történelem legnagyobb békeidőbeli fegyverkezési programját hajtja végre, és a 2014-2018-as időszakban általa vízre bocsátott új hadihajók összesített vízkiszorítása meghaladja a brit királyi haditengerészet teljes aktív flottájáét.

A miniszter szerint mindez Tajvanra irányítja a figyelmet. Cleverly hangsúlyozta, hogy a világ konténerhajó-forgalmának hozzávetőleg a fele halad át a Tajvani-szoroson, és ha itt háború törne ki, az szakértői számítások alapján 2600 milliárd dollár értékű globális kereskedelmi forgalmat semmisítene meg.

„Éppen ezért életfontosságú, hogy egyik fél se tegyen egyoldalú lépéseket a status quo megváltoztatásáért” – mondta a brit külügyminiszter.

Cleverly beszéde jóval békülékenyebb hangvételű volt a brit kormány más vezető tagjainak legutóbbi megnyilvánulásainál.

Rishi Sunak miniszterelnök tavaly év végi átfogó külpolitikai programadó beszédében például úgy fogalmazott, hogy vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell "drámai mértékben" elmélyítenie kapcsolatrendszerét.