Az Ukrainszkaja Pravda ukrán hírportál helyi rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy őrizetbe vették Vszevolod KnyazevetUkrajna Legfelsőbb Bíróságának elnökét. Vszevolod Knyazevet azzal gyanúsítják, hogy közel hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el.

Az ukrán elnöki hivatal egyik vezető tanácsadója, Szerhij Lesenko szintén megerősítette az értesülést. Ő egy 2,7 millió dolláros kenőpénz összegről beszélt.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal és a Korrupcióellenes Ügyészség ugyan nem osztott meg részleteket, azt az említett hivatalok is bejelentették, hogy Ukrajna Legfelsőbb Bíróságán belül nagyszabású korrupciós bűncselekményt lepleztek le. A Legfelsőbb Bíróság vezetősége és további bírái a kenőpénzeket nem egyszer, hanem rendszeresen fogadhatták el, amelyre kiépített szisztémájuk lehetett egy ideje – közölték az ukrán hivatalok.

Az ügyészség egy képet is mellékelt az ügyhöz, amelyen halmokban állnak a dollárbankjegyek egy kanapén kiterítve.

A lap arról is ír, hogy Vszevolod Knyazev a kenőpénzt a milliárdos volt parlamenti képviselőtől, Konsztantyin Zsevágától kaphatta, aki jelenleg Franciaországban tartózkodik. Ugyanakkor az üzletember kiadatását már kezdeményezték az ukrán hatóságok.

Jelenleg Ukrajna Legfelsőbb Bíróságának összesen 18 bírájánál zajlik házkutatás. A Legfelsőbb Bíróság közölte, hogy a Vszevolod Knyazev körüli fejlemények miatt mára rendkívüli ülést hívnak össze.

A 44 éves Vszevolod Knyazev egyébként 2021 decembere óta vezetett az ukrán Legfelsőbb Bíróságot, aki körül egy ideje már kezdett elfogyni a levegő, miután Volodimir Zelenszkij elnöki köréből már korábban érkeztek megjegyzések a Legfelsőbb Bíróságon uralkodó tisztességtelen módszerekre. Ezek szerint az ukrán korrupcióellenes szervezetek már vizsgálódhattak egy ideje.