Marina Ovszjannikova az az újságíró, aki az orosz állami média egykori munkatársaként tavaly határozott háború ellenes kiállásával került a címlapokra. A hazáját azóta elhagyó, és azóta Párizsban letelepedő orosz riporter többek között arról is beszélt a brit Sky News televíziócsatornának, hogy Vlagyimir Putyin egyre inkább elszigetelődik, elitje pedig egyre megosztottabb.

Marina Ovszjannikova, aki az orosz közmédia televíziócsatornájánál dolgozott 2003-tól egészen tavalyig, ezúttal reményét is kifejezte, hogy jelenlegi szövetségesei közül hamarosan egyre többen fordulnak majd el Putyin elnöktől.

Itt példaként említette Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért, aki legutóbb keresetlen szavakkal bírálta az orosz katonai vezetést, amiért az ukrajnai fronton nem biztosítanak elég lőszert számukra.

Illetve ugyanúgy megemlítette Ramzan Kadirov csecsen vezért is, aki szintén bírálta korábban az orosz hadsereg ukrajnai teljesítményét.

A nap, amikor véget ér a háború, egyben Vlagyimir Putyin uralkodásának is a vége lesz. Ez teljesen egyértelmű. Félti az életét. Egy bunkerben van, a világtól elszakadva

– jelentette ki az időközben ellenzékivé vált újságíró.

Marina Ovszjannikova a jelenleg börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki vezetőről, Alekszej Navalnijról pedig elmondta, hogy a halála elegendő lenne az emberekhez ahhoz, hogy újból tömegével az utcára vonuljanak.

Marina Ovszjannikova felidézte azt a momentumot, amikor eldöntötte, hogy többé nem hajlandó az orosz állami médiában dolgozni:

Amikor kitört a háború, oda néz sem tudtam. Dőlt a vér, ukrán menekültek milliói hagyták el a hazájukat. Ezt láttam, miközben a propagandánk ennek a tökéletes ellenkezőjét harsogta. Teljesen elvakították az embereket. Nekem ez volt az utolsó csepp a pohárban. Úgy éreztem, hogy egy párhuzamos valóságban élek, és most lettünk végleg egy totális, elnyomó diktatúra.”

Vlagyimir Putyin főellensége

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista 2020. augusztus 20-án hirtelen rosszul lett egy Tomszk–Moszkva repülőjáraton: a gépnek Omszkban meg kell szakítania útját, hogy a politikust kórházba szállíthassák. Alekszej Navalnijt akkor lélegeztetőgépre kapcsolták. Miután a mesterséges kómában lévő ellenzékit augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintából egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét. Felépülése után Navalnij 2021 januárjában visszatért Oroszországba, ahol azonnal őrizetbe vették azzal vádolva, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Letartóztatása után tömeges tüntetések zajlottak szerte Oroszországban, amelynek következménye több száz letartóztatás és több tucatnyi büntetőügy lett.