Az Ukrajna szövetségesei által nemrég szállított, több mint 30 milliárd dollár értékű fegyvereket az ország ellentámadásra fogja felhasználni – írja a Bloomberg.

Ez szakértők szerint

  • közelebb hozhatja a két országot a háború befejezéséhez,
  • vagy rámutathat arra, hogy egyik félnek sincs elég tűzereje ahhoz, hogy megragadja az előnyt.

A kijevi csapatok ezt a felszerelést arra fogják felhasználni, hogy megpróbálják lerohanni és visszafoglalni az orosz állások által megszállt területeket.

A kérdés azonban az, hogy erre elég lesz-e a mostani fegyverszállítmány.

A tavalyi ukrajnai harkivi offenzívához hasonló drámai áttörés segíthetne mielőbb véget vetni az orosz inváziónak, amely a kezdetektől

  • megzavarta az energia- és gabonapiacokat,
  • és világszerte gazdasági válságot és az életszínvonal romlását okozza.

A sikerhez Ukrajnának egy összetett fegyveres műveletet kell végrehajtania, a gyalogság, a páncélosok, a harci mérnökök és a légvédelem összehangolásával maximalizálni kell a több mint 200 harckocsi, 300 gyalogsági jármű és más fegyverek erejét, amelyeket Ukrajna december óta kapott a szövetségeseitől.

Egyetlen hadsereg sem hiszi, hogy elég jól felszerelt ahhoz, amit meg kell tennie

– magyarázta a lapnak Mark Cancian, volt amerikai tengerészgyalogos ezredes.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháború végét ünneplő győzelem napi felvonulásokat kísérő beszédében ismét ígéretet tett arra, hogy megnyeri a háborút, amelyről azt állította, hogy „a Nyugat Oroszország ellen vívja”. Bár Ukrajna lerohanása nem a terveknek megfelelően alakult és a téli offenzíva sem hozta meg a kívánt eredményeket, még mindig győzelmet ígér.

Katonai elemzők szerint Ukrajna számára a következő lépést nemcsak a felszerelés befolyásolja, a kiképzés és a hírszerzés is fontos, valamint az is kérdés, hogy képesek lesznek-e megtörni az oroszok fölényes légierejét.

Biztos vagyok benne, hogy sikerrel járnak majd a területük nagyobb részének visszaszerzésében

– ezt már Antony Blinken amerikai külügyminiszter mondta a múlt héten a jelenlegi háborús helyzetet értékelve.

Ez nem fegyverszünet, csak nincs elég lőszer Ukrajnában

Ukrajnában gyorsabban fogynak a tüzérségi lövedékek, mint ahogy a gyártók legyártják azokat. Brüsszel egy olyan terven dolgozik, amely a termelés növelését szolgálja nagy összegű elővásárlások garantálásával. → Saját zsebből is fizetnek fegyvereket az ukránok