Az ukrán tisztviselők nem kevésbé határozottan hárították el az orosz vádakat. Ők egy „belpolitikai harcot” okoltak a robbanásért, amely alig egy mérföldre van Vlagyimir Putyin volt feleségének lakóhelyétől, az orosz elnök szülővárosának történelmi központjában. „A pókok egymást eszik egy üvegben” – tweetelte Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

„Oroszországban minden nap felér egy krimisorozattal” – jegyezte meg Kszenyija Szobcsak a Telegram-csatornáján. Vlagyimir Putyin egykori pártfogójának, Anatolij Szobcsaknak, Szentpétervár első posztszovjet polgármesterének lánya sokaknál jobban érti, hogy Putyin Oroszországában a történések ritkán olyanok, mint amilyennek látszanak.

Mint minden jó thriller, a Tatarszkij elleni merénylet is színes karakterekkel, egy rejtélyes központi figurával, hirtelen fordulatokkal, valamint a végkifejletet késleltető, zavaró mellékszálakkal büszkélkedhet

– írja a Politico, hozzátéve, hogy ebben a krimiben a végén valószínűleg nem fogjuk megtudni a gyilkos valódi kilétét vagy indítékait.

Hosszú a potenciális elkövetők listája

Akárcsak a Darja Dugina kommentátor, Alekszandr Dugin, egy ultranacionalista ideológus lánya ellen augusztusban Moszkva külvárosában elkövetett autós merénylet esetében, a lehetséges elkövetők listája most is hosszú. Sok térfigyelő kamera felvétele került nyilvánosságra, és meglepően gyorsan letartóztatták a 26 éves Darja Trepovát, aki nemrég még egy vintage ruhaboltban dolgozott.

A felvételeken látszott, amint a nő átad Tatarszkijnak egy gipszfigurát, amely az orosz nyomozók szerint TNT-vel volt megtöltve. A hatóságok által közzétett videón Trepova hallható, amint azt mondja, hogy egy szobrot vitt be a kávézóba, amely később felrobbant, és hozzáteszi, hogy később sem szeretné megmondani, ki kérte meg, hogy adja át a bloggernek ezt az „ajándékot”. Nem világos, hogy Trepova kényszer hatására mondta-e ezt.

Tavaly Trepovát tíz napra bebörtönözték, mert tiltakozott Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen. Az viszont több okból is valószínűtlennek tűnik, hogy ő lenne a robbantó, mivel a képen ugyanolyan sokkos állapotban hagyta el a kávézót, a Street Food Bart – amely egykor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner félkatonai szervezet főnökének tulajdonában volt, most pedig a volt veje vezeti –, mint a robbanásban érintett többi ember.

A barátai valószínűtlennek tartják, hogy tudott a bombáról, és férje, Dmitrij Rilov is annyit tett ehhez hozzá, hogy a gyilkolás egyszerűen nem jellemző rá:

teljesen biztos vagyok benne, hogy soha nem tudott volna ilyesmit önként elkövetni. A feleségemet felültették, mert ő soha nem ölne meg senkit.

 

A Kreml azonnal legyártotta a saját forgatókönyvét

 

A Kreml tisztviselőit azonban mindez nem akadályozta meg abban, hogy gyilkosnak állítsák be a nőt, aki az ukránok megbízásából az oroszországi Putyin-ellenes ellenzékkel szövetkezik. „A kijevi rezsim támogatja a terrorista akciókat” – mondta az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov Moszkvában néhány órával azután, hogy leülepedett a por az Ukrajna elleni háború egyik prominens szószólójának orosz földön elkövetett gyilkossága után.

 

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság pedig annyit állított, hogy a merényletet az ukrán különleges szolgálatok tervelték ki, megjegyezve, hogy Trepova a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij „aktív támogatója” volt.


Ivan Zsdanov ellenzéki aktivista arra figyelmeztetett, hogy az orosz hatóságok valószínűleg a Navalnij-narratívát fogják erőltetni, hogy lejárassák a másként gondolkodókat, és előkészítsék a terepet a kirakatpereknek, köztük a bebörtönzött ellenzéki vezető ellen indított újabbnak, amelynek célja a kilencéves börtönbüntetésének meghosszabbítása.

 

Volt jelentkező a merényletre, de ettől sem kerekebb a sztori


A hét közepén Ilja Ponomarjov, egy volt orosz törvényhozó, akiből disszidens lett, és Kijevben él, egy titokzatos csoport, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) nyilatkozatát tette közzé, amelyben azt állították, hogy ők a felelősek Tatarszkij, „a jól ismert háborús propagandista és háborús uszító” elleni merényletért. A NRA, amely tavaly Dugina meggyilkolásáért is vállalta a felelősséget, azt írta:

 

ezt az akciót önállóan készítettük elő és hajtottuk végre, nincs kapcsolatunk és nem kaptunk segítséget semmilyen külföldi szervezettől, főleg nem a különleges szolgálatoktól.


De akárcsak a Dugina-merénylet esetében, a csoport semmi konkrétumot nem tárt fel annak bizonyítására, hogy valóban ők állnak Tatarszkij meggyilkolása mögött, és az állításukat a biztonsági szakértők is szkeptikusan fogadták.


A híres bloggert akkor gyilkolták meg, amikor a kávézóban arról tartott előadást, hogy az orosz haditudósítóknak és bloggereknek hogyan kellene írniuk a konfliktusról. Az esemény házigazdája az ultranacionalista Cyber Front Z csoport volt, amely egy kávézót bérelt ki az estére. „Terrorista támadás történt. Meghoztunk bizonyos biztonsági intézkedéseket, de sajnos ezek nem voltak elégségesek” – közölték a merénylet után a csoport a Telegram-csatornáján.

 

Maxim Fomin, aki 1982-ben született egy donyecki bányászcsaládban, úgy döntött, hogy álnéven ír: Viktor Pelevin egyik regényének szereplőjét hívják Vladlen Tatarszkijnak. A férfi különböző munkákat végzett, bányákban is dolgozott, mielőtt letartóztatták bankrablásért.

 

Kilencéves börtönbüntetését akkor rövidítették le, amikor 2014-ben Alekszandr Zaharcsenko, a szakadár „donyecki köztársaság” önjelölt vezetője kegyelmet adott neki. Tatarszkijt ezután besorozták egy helyi oroszbarát milíciába.

 

Tatarszkij az erőszak, a fosztogatás és az alkohol híve volt

 

2016-ra már egy gengszteres hangvételű, de nagyon népszerű orosz nacionalista blogot írt arról, hogy milyen volt Donbászban harcolni. Élvezte az erőszakot, a fosztogatást és az ivást is, miközben figyelmeztette a leendő önkénteseket: „mielőtt háborúba mennek, kérdezzék meg maguktól, tényleg a szakadékba akarnak-e nézni”. 

 

Tavaly Tatarszkij több mint félmillió követővel rendelkezett a Telegram-csatornáján. Ott olvashatták háborús, „macsó krónikáit”, köztük saját harci tapasztalatait és az Ukrajna-ellenes szónoklatait.

 

Az ukránokat ki kellene gyógyítani a ruszofóbiából és a nacionalizmusból, ahogyan egykor a saját elődeink is kigyógyították a Németország nevű kiváló országot az őrült Führerből és annak téveszméiből

 

– írta Tatarszkij, aki az orosz állami televízió sztárfellépőjévé vált, és tavaly részt vett az elkobzott ukrán területek illegális annektálását ünneplő Kreml-ünnepségen is. Az eseményről közzétett videójában bejelentette: „Mindenki felett diadalmaskodni fogunk, mindenkit megölünk, és mindent kifosztunk, amit csak akarunk.”

 

Miközben Tatarszkij teljes szívvel támogatta az Ukrajna elleni háborút, más ultranacionalistákhoz hasonlóan egyre vitriolosabban nyilatkozott az orosz tábornokok rossz taktikájáról, idiótáknak nevezte őket, és Prigozsin mögé állt a Wagner-főnök és az ország védelmi főnökei közötti hatalmi harcban.

 

Prigozsin szerint máshol van a kutya elásva

 

Egyes helyi médiajelentések szerint Prigozsin részt vett volna Tatarszkij vasárnapi előadásán, bár a félkatonai vezető erről nem tett említést Telegram-csatornáján, amikor elsiratta őt.

A Wagner-vezér azt is elutasította, hogy Ukrajnának köze lenne a katona-blogger meggyilkolásához, mondván: 

 

Nem hibáztatnám a kijevi rezsimet ezért az akcióért.

 

Prigozsin azt sugallta, hogy a gyilkosságot radikálisok egy csoportja követte el, de rejtélyesen hozzátette, hogy ők aligha állhatnak kapcsolatban az orosz kormánnyal.

 

A megjegyzése felerősítette a találgatásokat, hogy az FSZB-nek vagy más orosz hírszerző szolgálatnak lehetett-e köze a robbantáshoz, vagy a Putyin-ellenes aktivistákat csapdába csalva egy úgynevezett „hamis zászlós műveletbe”, esetleg az orosz ultranacionalizmus testvérgyilkos világának néhány más tagjával együttműködve ölték-e meg Tatarszkijt, hogy Kijevre és Navalnijra kenjék az ügyet. Ezen elmélet szerint az FSZB-nek érdeke fűződik Prigozsin megfegyelmezéséhez. A kávézó felrobbantása pedig figyelmeztetésként szolgált, hogy ne menjen túl messzire a katonai vezetők elleni támadásaival.

 

Hogyan jött a képbe Trepova?

Az a pár barátja, aki hajlandó volt beszélni, elmondta: a lányt akár át is verhették, hogy bevigye a figurát a kávézóba. Egyes elemzők egyetértenek ezzel. „Nem zárható ki, hogy nem tudott a bombáról. Későbbi tettei arra utalnak, hogy senki sem készítette fel a támadás utáni gyors menekülésre, ami azt jelenti, hogy akaratlanul is felhasználhatták” – mondta Tatjana Sztanovaja, az R.Politik nevű agytröszt alapítója és vezetője. 

A videó, amelyen Trepova ugyanolyan döbbenten néz ki, mint a többiek, akik a felrobbantott kávézóból igyekeznek elmenekülni, némiképp alátámasztja ezt az elképzelést. Emellett aligha illik bele egy elszánt merénylő profiljába, ha végigolvassuk a közösségi médiában tett bejegyzéseit, mielőtt azok jó részét törölték volna, mivel a robbantás után nagyon gyorsan őrizetbe vették.

 

A Telegram-alapú Vaza független hírportál szerint Szentpéterváron feministaként és aktivistaként ismerték. A Vkontakte (VK), a Facebook orosz megfelelője, posztjai azonban főként szelfiket és szorongó megjegyzéseket tartalmaztak az életéről, és nagyon keveset reflektáltak társadalmi vagy politikai kérdésekre.

 

A Politicónak nyilatkozó két barátja szerint a lányt elsősorban a divat és a mozi érdekelte, szeszélyes tudott lenni, és könnyelműen ment bele a házasságába, amely aztán hamar szétesett. Egy hónappal ezelőtt Trepova hirtelen úgy döntött, hogy feladja a munkáját, és Moszkvába költözik, egy jövedelmező állás reményében. Csak néhány nappal a robbantás előtt tért vissza Szentpétervárra, és egy barátja lakásán szállt meg.

 

Orosz biztonsági források az RBC-nek elmondták, nem zárják ki, hogy Trepovát manipulálták. Ennek ellenére kedden vádat emeltek ellene terrortámadás végrehajtása és robbanószerkezet illegális hordozása miatt egy szervezett csoport számára. Ez még mindig hagy egy kérdést: Milyen csoportról is van szó? És akkor visszatértünk a szédítő narratívákhoz.