Ukrajna az Európai Unió támogatásával nyárig 5700 darab, az olasz Enel cég által gyártott, 350 wattos teljesítményű napelemes rendszert kap a közszféra számára – közölte az ukrán energiaügyi minisztérium az Interfax beszámolója alapján.

A tárca Telegram-csatornáján közzétett üzenet szerint erről a döntésről Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter beszélt Kadri Simson uniós energiaügyi biztossal és Francesco Starace Enel vezérigazgatóval folytatott online megbeszélésén.

A napelemek az EU és az Energiaközösség polgári védelmi mechanizmusának logisztikai támogatásával érkeznek Ukrajnába.

„Ukrajna energiarendszerének fokozatos decentralizálása a kulcsa az ország biztonságának és az Oroszországból érkező támadásokkal szembeni ellenállásának. Ennek az iránynak a megvalósításában az Energiaügyi Minisztérium a zöldenergia fejlesztésének ösztönzésére fog támaszkodni. Különösen ma kritikus fontosságú az autonóm energiaellátás lehetőségeinek bővítése az ország működését biztosító létesítményekre” – jelentette ki Haluscsenko a minisztérium sajtóközleményében.

A miniszter elmondása szerint a következő fűtési szezonra való felkészülés szempontjából nagyon fontos a napelemek maximális számának telepítése. Haluscsenko köszönetet mondott az Enelnek, az összes európai vállalatnak és az Európai Bizottságnak az Ukrajna erőteljes támogatásáért és a szolidaritásért.

Ezzel az első projekttel az EU egy szélesebb körű kezdeményezést kíván elindítani Ukrajna energiabiztonságának javítására a megújuló kapacitások fejlesztésével. Ez egy kiváló példája az európai szolidaritásnak a gyakorlatban, és annak, hogy a tiszta technológiák előállításába való befektetés hogyan teheti Európát energiabiztonságosabbá és függetlenebbé

 – idézte Kadri Simson szavait az energiaügyi minisztérium.