Az országos primerenergia-termelés 2022 júniusában 32,14 petajoule (PJ) volt, amely 1,39 PJ-lal csökkent az előző évihez képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,37 PJ-lal emelkedett, míg a nukleáris forrásból származó energiatermelés 1,15 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,44 PJ-lal, valamint az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,18 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb riportjából..

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. június hónapban 71,22 PJ volt, ez 3,24 PJ-lal (4,4 százalékkal) kisebb az előző év azonos időszakánál. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,25 PJ-lal, a villamos energia nettó import 0,09 PJ-lal emelkedett.

Mindegyik fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent az előző évihez képest, együttesen 2,42 PJ-lal volt kevesebb a felhasznált mennyiség az előző év azonos hónapjához képest.

Mi a helyzet a földgázzal?

A földgáz belföldi felhasználása 13,30 PJ volt, ez 10,0 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. Idén júniusban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 905 GWh volt, amely 2,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál.

A bruttó áramtermelés 3 025 GWh volt, amely 3,5 százalékkal alacsonyabb, mint 2021 azonos hónapjában. A nukleáris forrásból származó termelés 7,4 százalékkal, a fosszilis alapú 11,3 százalékkal és az egyéb forrásból termelt mennyiség 20,5 százalékkal csökkent az előző júniushoz képest.

Eközben a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előzőihez képest 13,1 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt áram háromnegyedét a napenergia, 15,5 százalékát a biomassza, 4,4 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

Elindult a budapesti napelemtérkép

Szerdán bemutatták az ingyenes alkalmazást, amely a főváros napelem-fejlesztését segíti. A napelemtérkép többek között a Lechner tudásközpont adatbázisát felhasználva több mint 300 ezer objektumot jelenít meg. A város felett készített 3D-felvételekkel az alkalmazás egy felszínmodellt használ, ami a napos órák adataival, egy látványos, hőtérkép jellegű képpel segíti a felhasználókat.

A térkép nemcsak képeket, hanem adatokat is tartalmaz, ahol épületenként egy kattintással megadja, hogy mennyi a napelem-potenciál és azonnal megjeleníti, hogy mekkora fogyasztást lehet az adott ingatlanra telepíthető napelemekkel elérni.

A budapesti napelemtérkép szerint 5000 MW szolárkapacitás is elérhető.