A legutóbbi hírekhez képest valamivel több, 5000 helyett 8500 amerikai katonát állítottak közvetlen készültségbe. Az Egyesült Államok katonái a NATO kötelékébe érkeznének Kelet-Európába, ha szükséges "nagyon rövid idő alatt." 

Jelen állás szerint, a határon 100 ezer katonát állomásoztató és követeléseket benyújtó orosz fél álláspontja továbbra is az, hogy a nyugati erők felsorakozása bizonyíték arra, hogy nem ők az agresszorok. Spanyolország védelmi minisztere megerősítette, hogy a frissen küldött haderők csak az elrettentést szolgálják.

A tárgyalásokat új szintre emelve folytatódnak: a sokat emlegetett "normandiai formátum" szerdán ülésezik hosszú idő után először. A négy állam, Ukrajna, Francia-, Német- és Oroszország képviselői Párizsban fognak leülni holnap. Ugyan ez még nem az államfők egyeztetése lesz, de ez lesz az első alkalom, hogy az érdemi egyeztetéseken az EU aktívan képviseltetheti magát. Eközben a közös választ hangsúlyozva találkozik Berlinben Emmanual Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár.

Az ukrán kormány szerint aggodalomra semmi ok, az orosz támadás jelenleg "fizikailag lehetetlen". Olekszíj Danilov az ukrán Biztonság és Védelmi Tanács titkára szerint követik az orosz haderő mozgását, és ők semmi különös változást nem észleltek novemberhez képest, ami indokolná a nyugati felek hirtelen óvatossági intézkedéseit. Nyugalomra intette az ukrán polgárokat és a nemzeti riadórendszerükre hivatkozva biztosította őket arról, hogyha baj van, időben értesítik őket.