Komoly fordulatot vett az Egyesült Államok, az ország, amelynek gazdasága korábban teljesen az olaj körül forgott: Joe Biden elnök szeptember 8-án bejelentette, hogy támogatják a napenergiát, hogy 2050-re az amerikai villamos energiaszükséglet 44 százalékát a napenergia adja majd. Komoly lépés ez, miután jelenleg 3 százalékát adja a mixnek.

Közben az Egyesült Államokban sikerült elkerülni a shutdownnak nevezett teljes kormányzati leállását. Két párti egyezség született a Kongresszusban a költségvetésről

Elindult az Eucharisztikus Világkongresszus

Szeptember 12-én Budapestre érkezett Ferenc pápa, hogy celebrálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét. Az egyházfő az első volt, aki II. János Pál óta Magyarországon járt. Egyórás rövid találkozón vett részt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János kormányfővel.

A világjárvány felfutó szakaszában megtartott eseményen több tízezer külföldi vett részt. De igazán nem is az egyházi program kapott kivételezést a járvány alatt, hanem a szeptember 25. és október 14. között megrendezett "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények: a kormány egy rendelettel meghúzta, hogy járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók legyenek a programok. A vadászati világkiállítás budapesti kísérőeseménye közel 70 milliárd forint állami támogatást kapott.

Elszabadultak a hiányok

Szeptemberben a földgáz nagykereskedelmi ára meredeken emelkedett az európai piacokon, és megközelítette az ezer köbméterenkénti ezer dolláros árat már szeptember 20-ra, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. Csak a második hétre közel 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal emelkedett a földgáz szabadpiaci ára. Az EU vezetői, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség is jelezte, hogy Oroszország direkt tartotta vissza a szerződött szállítmányokat, hogy így növelje a nyomást és csikarja ki az Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyeztetését. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelt és a környezetvédelmi lépéseket okolta a drágulásért.

Az Egyesült Királyságban a brexit miatt eltűntek a fuvarosok, ami miatt nehézkesebbé vált a szállítmányozás. A benzinkutakon és az élelmiszerboltokban is hiány alakult ki. A vezető kiskereskedőktől kezdve a gyorséttermeken át a kocsmákig mindenkit érintett a probléma. Aa Nando's étteremlánc mintegy 50 éttermet volt kénytelen bezárni a csirkehiány miatt, miközben országszerte lekerült a shake a McDonald's-éttermek étlapjáról.

De a szállítmányozási válság már a világ más tájain is megjelent, azzal fenyegetve, hogy áruhiány lesz karácsonyra a boltokban ruhákból és műszaki cikkekből. Végül ez nem történt meg.

Magyarországon pedig megjelent a családok szja-visszatérítéséről szóló rendelet is, mely értelmében a családi adókedvezményre jogosultak visszakaphatták teljes 2021-es befizetéseiket. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt is jelezte, hogy a nyugdíjasok februárban egy teljes havi 13. havi nyugdíjat kaphatnak.

Az ellenzéki pártok pedig ráfordultak az előválasztásra. Az első fordulóban Dobrev Klára (DK) kapta a legtöbb szavazatot, a második Karácsony Gergely (Párbeszéd) lett, míg a harmadik helyre Márki-Zay Péter futott be, akinek a javára végül visszalépett a főpolgármester.

Véget ért a Merkel-éra

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson szeptember 26-án. A szociáldemokratáknak így 206 képviselőjük lesz a minden korábbinál nagyobb, 735 fős Bundestagban.

A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett.

A 16-ból 15 tartományban működő CDU a szavazatok 18,9 százalékát gyűjtötte be, 7,9 százalékponttal gyengülve a négy évvel korábbi 26,8 százalékhoz képest. Ezzel 151 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A csak Bajorországban működő CSU 5,2 százalékot szerzett, ez egy százalékpontot visszaesés, és 45 mandátumot jelent.

A pártszövetség 24,1 százalékos együttes teljesítménye 8,8 százalékpontos visszaesés a 2017-es 32,9 százalékhoz képest.

Azonban a CDU/CSU a szoros eredményre hivatkozva mégis a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak. Az SPD és a CDU/CSU is a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kíván koalícióra lépni.

Főbb gazdasági adatok:

  • A Budapesti Értéktőzsdén a BUX index 52004,6 ponton fejezte be a hónapot.
  • Az euró-forint középárfolyama átlagosan 352,32, a mélyponton 360,52, a forint legerősebb szintjén 347,15 volt.
  • A Dow Jones ipari átlag 33843,92 ponton, az S&P 500 4307,54, míg a technológiai súlyú Nasdaq Composite 14448,58 ponton zárta az utolsó szeptember 29-i kereskedési napot.
  • Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, jócskán meghaladva a jegybanki célt.