Nemzetgazdasági érdeknek nevezte a magyarországi autóbuszgyártás fellendülését a Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. A kormány iparfejlesztési programjának fontos területe a 2016-ban elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Program. Ez a helyi és helyközi közúti tömegközlekedés elöregedett járműparkjának - döntő részben hazai gyártású buszokkal történő - megújítása mellett hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez is - mondta Lepsényi az MTI tudósítása szerint a BKV Zrt. buszátadó eseményén.

Sok gyártó cég és busz lesz

A kormány azt tűzte ki célul, hogy három éven belül évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre - mondta Lepsényi.

A Nemzeti autóbuszgyártás cselekvési program keretében a kormány számos eszközzel támogatta a hazai gyártók fejlődését, ennek eredményeként 2016-ban és 2017-ben a hazai gyártók által gyártott autóbuszok száma a 2015-ös 155 darabról 406-ra növekedett.

A kormány a program kidolgozása során azt állapította meg, hogy az itthoni buszgyártó kapacitások képesek mind minőségben, mind mennyiségben kielégíteni a hazai városi és helyközi közlekedési vállalatok igényeit.

Az Ikarus Egyedi Kft. pénteken kettő, magyarországi gyártású buszt adott át a BKV-nak, ezeket metrópótlásra használják majd. A BKV-nak metrópótlásra már idén tavaszra 30 darab csuklós autóbuszra van szüksége, mert így biztosítható a közösségi közlekedés zavartalan ellátása. Lepsényi szerint a BKV elkötelezett a hazai buszgyártás iránt, ezt mutatja, hogy a vállalat az elmúlt években már vásárolt 46 hazai gyártású dízel autóbuszt és 20 hazai gyártású kompozit elektromos autóbuszt.

A BKV több mint 1000 buszt, több mint 600 villamost, majdnem 140 trolibuszt üzemeltet, és metrókocsiból is több mint 400 darab van, egy nap 79 ezer munkaórát töltenek el a BKV munkatársai annak érdekében, hogy a főváros tömegközlekedése működjön - közölte Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója az MTI szerint. 20 magyar gyártású elektromos autóbuszt is működtetnek, emellett majdnem 100 magyar gyártású buszt üzemeltetnek, és tavaly vettek 70 Mercedes buszt