Jó nyarat zártak a dél-balatoni kereskedők és vendéglátósok, de differenciált a kép, egyes üzleteknél a szezonális forgalom 5-15 százalékkal nőtt, sok helyen az előző szezonhoz hasonló forgalmat értek el, de előfordult csökkenés is - tudta meg az InfoRádió Kertész Rezsőtől, a Kisosz somogyi társelnökétől.

A forgalom csaknem nyolcvan százaléka hazai vendég, sokan, akik korábban olcsóbb külföldi helyekre utaztak nyaralni, most inkább a Balatont keresik fel.

Rövid a nyaralás

Továbbra is kevés azonban az olyan magyar, aki tíz napot vagy két hetet tölt a tó partján, elsősorban a hosszú hétvégék a jellemzők. Hétfőtől csütörtökig általában szerényebb a forgalom, és pénteken, szombaton, esetleg vasárnap két-háromszor annyi vendég van a parton.

A szezon meghosszabbítása érdekében sokat tettek már, de továbbra is július 10. és augusztus 20. között van az igazi fő szezon. "Még szeptember-októberben is sok programot kínálnak a települések, hétvégeken vannak is vendégek, de ez már nem olyan forgalom, amely a parton lévő nagy számú kereskedőt és vendéglátóst munkában tartaná" - mondta Kertész Rezső. (Nagyot emelkedtek a magyarországi szállásdíjak - erről itt olvashat bővebben.)

A munkaerővel is gond van

A Balaton déli partján 15 településen 1400 vendéglátóhely működik, és 1740 körül van a kiskereskedelmi üzletek száma. A KISOSZ somogyi társelnöke szerint továbbra is jelentős probléma a munkaerőhelyzet, elsősorban a gyakorlattal rendelkező szakembergárda hiányzik, és gondot okoz a munkavállalók egy részének a munkához való hozzáállása is - olvasható az inforadio.hu-n.

Képünk illusztráció, forrás: Pixabay