Ülésezett a korrupciós ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság, az orosz metrókocsi-felújítás volt terítéken. Ellenzéki pártok élesen kritizálták a kormányt, mert szerintük elavult, illetve hibás szerelvényeket szereztek be - írja a Népszavára hivatkozva az Index.

A fideszes képviselők eközben kifogásolják, hogy már eltelt két év, de Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem teljesítette azon választási ígéretét, miszerint klimatizálják a kocsikat.

Az orosz Metrowagonmas anno 219 millió eurót, akkori árfolyamon mintegy 68 milliárd forintot kért a metrókocsikért. Ezek a gyanú szerint nem a régi magyar metrókocsik, amelyek az M3-as metró vonalán jártak, hanem olyan nem használt, de leromlott állapotú szerelvények, amik elfekvőben voltak a gyártónál. 

Bolla Tibor az ügy kapcsán elmondta, hogy a BKV a kötbér és a rendelkezésre állási átalány egyetlen fillérjéről se fog lemondani, ezt peres úton avagy peren kívüli alku keretében érvényesítik. A BKV követelése már 35 millió euróra rúg (jelen árfolyamon 12,4 milliárd forint), ám az orosz cég eddig a periratokat sem vette át.

Arról is beszélt, hogy az előző, Tarlós István-féle fővárosi vezetés többi járműbeszerzése is problémás: a CAF-villamosok repednek, az Alstom szerelvényeknek fékproblémái vannak.