A portál szerint szakszervezetnek igaza van abban, hogy a magyar gazdaság legsúlyosabb gondja a munkaerőhiány, mely mögött alacsony fizetések tömege húzódik meg, így nem véletlen, hogy százezrek már el is vándoroltak a jobban fizető, határon túli tájakra.

Az üres álláshelyek rekordja is azt jelzi, nagy a baj, a KSH mutatója 66 ezer körül jár, ennyi még sohasem volt. A kereskedelemben sem, a maga hatezret közelítő adatával. Ezek az adatok azonban arra is rávilágítanak, hogy nem csak néhány ágazat, szakterület, hanem a gazdaság egésze bajban van.

Átlagon alul

A bolti kiskereskedelem valóban rosszabbul fizet az átlagnál, de az átlag mögött mindig vannak különbségek is. Az ágazatban a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete (amiben a pótlékok is benne vannak) a KSH legutóbbi adatai szerint bruttó 188 ezer forint, az élelmiszerboltokban (az úgynevezett élelmiszer jellegű vegyes típusú üzletekben, amibe a multi élelmiszeres láncok beletartoznak), 194 ezer forint, de a multik ennél azért jobban fizetnek.

A havi bruttó átlagkereset nem csak az alapbért jelenti, hanem bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés is benne van az összegben. A nemzetgazdasági átlag a fizikai dolgozók körében bruttó 210 ezer forint, a versenyszférában - 222 ezer forint.

A multi áruházak felhúzták a bért

A Tesco jelenlegi bérkínálata - amiben szintén nem az alapbért, hanem a hó végi boríték teljes vastagságát kell mérni - jóval a kiskereskedelmi átlag felett van. A Tesco jelenleg egyébként bruttó 171 800 forint induló bért ajánl, ami hat hónap után felmegy 176 ezer forintra (nyilván az egyik pillanatról a másikra jövő-menő dolgozókat nem akarja túlfizetni), de a különféle pótlékokkal ez félév munka után eléri a 229 ezer forintot , amihez 12 ezer forint cafeteria is hozzájön. Ez viszont már az átlagnál egy sokkal erősebb kereseti lehetőséget jelent, igaz, nem a legtöbbet - értékel a Blokkk.com.

 

A legtöbbet az Aldi fizeti egy bolti eladónak: bruttó 300 ezer forint felett kínál, az árufeltöltő pénze pedig 221 ezer forint. A Lidl bolti dolgozó fizetése bruttó 247 ezer forint, a Tescosé 229 ezer. Az Auchané hasonló, de egy Coop bolt már csak bruttó 160-170 ezret kínál.

Nem a kereskedelmi, vagy vendéglátós párbeszéd bizottságokban, hanem a nemzetgazdasági szintű érdekegyeztetés fórumán kellene inkább megoldást keresni a munkaerőhiány enyhítésére, hiszen ez általános gond. A jobban fizető területeken is, amit bizonyít, hogy betöltetlen álláshely a jól fizető feldolgozóiparban is 20 ezer van, háromszor annyi, mint a kereskedelemben.