Belehúzott a magyar gazdaság

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 IV. negyedévében 4,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá. 2017-ben a GDP volumene 4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest - adta hírül a KSH.
K. Kiss Gergely, 2018. március 6. kedd, 09:57
Fotó: Napi.hu

A tavalyi IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A GDP volumene 4,4 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt IV. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,9, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A revíziós politikánknak megfelelően a 2017. I-III. negyedév revíziójára is sor került. A GDP nyers volumenindexei nem változtak az előző publikációhoz képest, de a termelés és a felhasználási oldal belső szerkezete kismértékben módosult. Ennek eredményeként a szezonálisan és naptárhatással kiigazított volumenindexek megváltoztak - hívja fel a figyelmet a KSH.

Termelési oldal

Az ipar hozzáadott értéke 2,9, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a gép és gépi berendezés gyártás ágazat kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült. Az építőipar teljesítménye 36 százalékkal emelkedett. Az ágazaton belül leginkább az egyéb építmények építése nőtt.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,6 százalékkal nőtt. A bruttó hazai termék 2017. IV. negyedévi, 4,4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2, az építőipar 1,4, az ipar 0,6 százalékponttal járult hozzá.

A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzájárulása (0,7, illetve 0,5 százalékpont) volt a legjelentősebb.

A mezőgazdaság és a közigazgatás, oktatás, egészségügy egyaránt 0,4 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,4 százalékkal nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,4, a közösségi fogyasztásé 8,8 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 6,7 százalékkal nagyobb lett. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 5,7 százalékkal emelkedett.

Képünk forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK