Döntöttek az üzemanyag jövedéki adójáról - ez vár ránk októbertől

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a harmadik negyedévi Brent-átlagárat, amely október 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját.
Szász Péter, 2017. szeptember 20. szerda, 16:38
Fotó: Napi.hu

A NAV számítása szerint 51,196 dollár volt a Brent ára július 1. és szeptember 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad. (Teljesen ostobának nézik az autósokat)

A kormány tavaly nyáron fogadta el az új adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte.

Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Brent ára (napi jegyzési adatok alapján)
IdőszakÁtlagár (dollár/hordó)
2016. harmadik n.-év46,551
2016. negyedik n.-év49,762
2017. első n.-év55,105
2017. második n.-év51,257
2017. harmadik n.-év51,196
Forrás: NAV

Azon esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe.

A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Így számol a NAV
A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy Európában nálunk emelkedett az egyik legnagyobb mértékben a benzin és a gázolaj ára, amikor az USA-ban tomboló hurrikánok miatt több finomító leállt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.09.21 10:15

@fazakasl: Egesz europaban irrealisan tuladoztatjak az uzemanyagokat, termeszetesen Mo ebben is az elen jar. A draga uzemanyag beepul mindennek az araba, nem veletlen, hogy amerikaban nem csak a benzin sokkal olcsobb, de minden mas is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.09.21 06:31

Miután mi (Magyarország) általában SOHA NEM a Brent olajjal szórakozunk, azt egyszerűen nem is értem, miért lehet annak hektikus világpiaci ármozgása az üzemanyagok jövedéki adótartalmának meghatározásában etalon?
Az üzemanyagok legutóbbi áremelkedése pedig az amerikai olajfinomítók és az amerikai árak függvényei voltak. (A hurrikánok miatt)
De mi valójában nem az amerikai finomítóktól vesszük meg a benzint és a gázolajat, hanem saját finomítóinktól (legfeljebb talán az ÖMV-s Schwecháti olajfinomítótól), itt se igazán értem, hogy maguknak a hazai üzemanyag áraknak ugyan mi közük van az egészhez? Az eléggé gagyi minőségű, magas kéntartalmú orosz kőolajból barkácsoljuk össze, amink van! Hazai környezetben és hazai lehetőségek mellett!
Nem hiszem azt, és számunkra bármennyire félő lenne - az amerikaiak majd inkább ide járnak át tankolni ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html