Ez fenyegeti Magyarországot is - hamarosan fordulat jöhet

A világgazdaság tartja az aránylag erős növekedési ütemét, azonban a lendület - fejlődő és feltörekvő piacokat leszámítva - alábbhagy - állapítja meg az IMF legfrissebb előrejelzése. Ez a megállapítás igaz a fejlődő és feltörekvő Európa térségére, valamint a magyar gazdaságra is. Az IMF továbbra is lassabb növekedést vár Magyarországon, mint a magyar kormány illetve a jegybank.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 17. kedd, 15:01
Fotó: Shutterstock

A világgazdaság tavaly 3,8 százalékkal nőtt, ez 2011 óta a leggyorsabb ütem - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb Világgazdasági kilátások (WEO) jelentése. A pénzügyi környezet továbbra is támogató, ennek megfelelően 2018-ra is és 2019-re is 3,9 százalékos bővüléssel számolnak, ez 0,2 százalékponttal erősebb, mint a 2017 októberi prognózisban szereplő.

Az előrejelzés szerint a fejlett gazdaságok a potenciális növekedési szintjük felett bővülhetnek: az eurózóna szűkítheti felesleges kapacitásait az alkalmazkodó monetáris politika támogató hatása mellett, az Egyesült Államokban pedig a laza költségvetési politika révén lendül a gazdaság a teljes foglalkoztatási szint fölé.

A fejlődő és feltörekvő piacokon is tovább erősödhet a térség aggregált növekedése a 2017-es 4,8 százalékról idén 4,9, majd jövőre 5,1 százalék körüli szintre, ám emögött az adat mögött leginkább feltörekvő Ázsia és Európa várható teljesítménye áll, illetve a nyersanyagexportőr gazdaságok - három év gyenge szereplés utáni - enyhe fellendülése.


Lassulás jön

Ez a lendület azonban a következő években alábbhagy, mert a legtöbb fejlett gazdaság bővülési üteme, amint záródik a kibocsátási rés, jóval a válság előtti potenciális növekedési szint alá esik - olvasható a jelentésben. Ennek okait az IMF az öregedő társadalmakkal és a gyenge termelékenységgel magyarázza. Az USA gazdasága is a potenciális szintje alá süllyedhet, amint a jelenlegi költségvetési költekezések hatása visszájára fordul.

Középtávon az IMF a fejlődő és feltörekvő gazdaságok esetében átlagosan 5 százalék körüli bővüléssel számol - a nyersanyagexportőrök várható további enyhe erősödése, illetve a kínai gazdaság lassulása nyomán, amely viszont még így is jelentősen meghaladja az országcsoport átlagát.


A friss előrejelzésben a Valutaalap elemzői a Magyarországot is magába foglaló fejlődő és feltörekvő európai térségre vonatkozóan azt írják, hogy a térség növekedése megközelítette 2017-ben a 6 százalékot, a rövid távú kilátásokat az eurózóna élénkülő gazdasági aktivitása által generált nagyobb külső kereslet javította. Ez az ütem azonban idén 4,3, jövőre 3,7 százalékra lassulhat.

Mit jöhet Magyarországon?

A lassulás alól a magyar gazdaság sem tudja magát kivonni, az IMF szerint ugyanis a GDP a 2017-es 4 százalék ütem idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig csupán 3 százalékkal nőhet. Ez pesszimistább jóslat a magyar kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank prognózisaihoz képest, bár ők is lassulással számolnak. Az NGM 4,3, az MNB pedig 4,2 százalékos növekedést vár 2018-ra, míg jövőre 3,8, illetve 3,2 százalékos ütemet jeleznek előre. (Az Európai Bizottság magyar gazdasági növekedési prognózisa is az IMF-éhez áll közelebb. A brüsszeli testület ugyanis 2018-ra 3,7, 2019-re 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol. Erről bővebben itt olvashat.)

Az is rossz hír, hogy a régiós országok között a magyar teljesítmény nem lesz kiemelkedő az IMF várakozása szerint.

Nagyobb kockázatok középtávon

Az IMF szerint világszerte rövid távon a le- és felfelé mutató kockázatok nagyjából kiegyensúlyozzák egymást, de a következő néhány negyedévben határozottan lefelé mutatóak. Ezek között a pénzügyi körülményekben bekövetkező hirtelen szigorítást (az USA-ban a vártnál gyorsabb monetáris szigorítás jöhet, aminek - főleg a feltörekvő országokba irányuló tőkeáramlását negatívan érintő - tovagyűrűző hatása is lehet), a globális gazdasági integráció támogatottságának csökkenését, a kereskedelemben tapasztalható növekvő feszültségek, a protekcionista intézkedések felé való eltolódást és a geopolitikai feszültségek éleződését említik.

A kutatók úgy véli, hogy a jelenlegi fellendülés lehetőséget biztosít az olyan reformok és intézkedések meghozatalához, amelyek biztosítani tudják a jelenlegi lendületet, javíthatják a középtávú növekedést oly módon, hogy annak pozitív hatását mindenki érezhesse. Az ilyen intézkedéseknek a Valutaalap szerint erősíteniük kell a magasabb és befogadóbb gazdasági bővülést eredményező potenciális növekedést, továbbá elősegíteni pufferek létrehozását a következő válság hatékony kezelésére, javítva ezzel a pénzügyi ellenálló-képességet és erősítve ezzel a nemzetközi együttműködést.

Képünk forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 17:28

@Darabont1453: "a sok reszkető nyugdíjas vénasszonynak akik attól félnek, hogy a ráncos seggüket kikormolja egy migráncs"

Igen, Orbán féleszű nyuggerei még akkor is a migránsoktól rettegnek, amikor a helyi rejtett tartalék már a fejüket kalapálja az eldugott 200 forintjukért...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 17:22

@KisTehen: "a kórházak adósságát, önkormányzatok adósságát"

Ja tényleg, a cigányszaporítás adónkból finanszírozott infrastruktúráját valóban "kifelejtettem"... mentségemre legyen mondva, hogy ennek nincs is semmi köze a GDP-hez, ellentétben pl. a turistautakkal, egybites...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.04.17 16:30

@KisTehen: " A végén még kiderül, hogy jófejkormányunk van. "

Na igen, főleg ha Orbán ( Orsós ) Tiborcz, Garancsi, Szíjj,Lázár vagy Mészáros a vezetékneved, akkor marha jófejek....
Csak persze, a többséget nem így hívják, és azok többsége is csak névrokon, akinek ez a neve. Nem baj a sok baromnak ez kell, még 4 évig biztosan....a sok reszkető nyugdíjas vénasszonynak akik attól félnek, hogy a ráncos seggüket kikormolja egy migráncs, az 5000 Ft-ért leszavazó cigányoknak, akik még körmöspacalt is kaptak a szavazáskor, meg persze a többszázezer románnak, akik felelősség nélkül szavazhatnak, mert úgysem érinti őket a dolog, ja és a több tízezer ukránnak, őket mondjuk értem mert minden hónapban kapnak nyugdíjat Orsóstól annak ellenére, hogy 1 percet sem dolgoztak itt.

Szóval vannak akiknek jófej ez a banda....minél hülyébb valaki annál jobb fejnek tűnnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KisTehen, 2018.04.17 16:11

@Bahnsteig_Eins:
Kifelejtetted a turistautakat, a turistaházakat, a gyorsforgalmú utakat, hidakat, a kórházak adósságát, önkormányzatok adósságát, családok adókedvezményét, ...
A végén még kiderül, hogy jófejkormányunk van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 15:48

"GDP-növekedésünk" összetevői:

- (hatalmas, üres) stadionok
- kisvasutak
- (mutyi)kalandparkok, (életveszélyes) körhinták
- (semmibe)libegők (szintén életveszélyesen összegányolva)
- (völgy)kilátók
- várak, kastélyok "fejlesztése", azaz szétbarmolása
- fakivágás, fairtás
- meg az összes elképzelhető és elképzelhetetlen betonförmedvény, ami épp a mutyielvtársak eszébe jut.

Éljen a "GDP-növekedés"!


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html