Átalakulhat a bevásárlás - ebből Ön sem marad ki

Az online kiskereskedelem továbbra is sokkal gyorsabban fog bővülni, mint a hagyományos bolti forgalom, arány néhány éven belül 6 százalék lehet, 600 milliárd forint feletti értékesítéssel. A webáruházak szorosabbra fonják az online és a hagyományos boltot: a legcsalafintább megoldás a bolti átvevőpont. A vásárlók pedig egyre okosabbak - digitálisabbak - lesznek, a papíros bevásárlólistát pedig leváltja az okostelefon - ezt jósolja a blokkk.com.
Domokos László, 2018. április 25. szerda, 09:22
Fotó: Shutterstock

Egyre több háziasszony szakít a hagyománnyal és már nem firkál sebtiben papíroson bevásárló listát, hiszen sokkal egyszerűbb elküldeni sms-ben, vagy egy okostelefonba beírni, mit is keres a boltban. És az okostelefon még sok másra is jó, akár a bevásárlás közben, akár előtte, akár utána. Például, ha nem teszik a polcon lévő portéka a hagyományos boltban, ott helyben azonnal körül lehet nézni a neten és rendelni belőle egy másikat egy webáruházban. Száguld is a webkereskedelem és ez így is lesz még jó hosszú ideig - véli a kereskedelmi szakportál.

Eközben a hagyományos nagyáruházak mind ott vannak a neten is. A várakozások szerint most éppen az élelmiszerek forgalma fut fel gyorsabb tempóban, ahol az Auchan, a CBA, a G'Roby, a Tesco már ott vannak, de például folyamatosan bővítik a kiszállítás földrajzi körét. Napi cikkekben még ott a Rossmann és a dm, és bármikor jöhet a Spar is. A diszkontok egyenlőre lapítanak.

Idén a netes kereskedelem értéke - az óvatos becslés alapján is - túllépheti a 450 milliárd forintos értéket.

A nagy webkereskedők többségének hagyományos boltja is van. Nyilvánvaló, hogy a beszerzéstől kezdve számos mozzanata a működésnek egyszerűbb és olcsóbb, ha közös. A marketing, a reklám is okosabban célba talál, ha összehúzzák a szálakat. A digitalizáció is sok közös megoldást kikényszerít még a jövőben, de legfőképpen a vásárló - állapította meg a portál.

Az egyik kézenfekvő megoldás az átvevőpontok működtetése. Hasznos erre a saját hagyományos bolthálózat felhasználása, ahol úgyis ott az eladó, a raktár, a vevőszolgálat, tehát mindenkinek kényelmesebb, a webes áruháznak pedig olcsóbb így ügyködnie. Az átvevőpontban van még egy csalafintaság: nem kell a webshopnak bíbelődnie a kiszállítással, ami nem kevés pénz, a vásárlónak pedig otthon lesnie a futárszolgálatot.

Fotó forrás: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK