Az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részleteiről a parlament honlapján találni tájékoztatót. A módosító csomag egyik célja "a nukleáris létesítménnyel összefüggő engedélyezési eljárásokban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára (közadatigénylés teljesítésére) vonatkozó szabályok szigorítása". Ezt nehéz másképpen értelmezni, minthogy az új paksi blokkok megépítésével összefüggő adatok eltitkolására készül a kormány - értékelnek a portálon.

Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter június közepén beszélt arról egy pécsi konferencián, hogy "az oroszok" miatt nem lehet nyilvánosságra hozni az információkat. "Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené" - mondta Süli, azzal kiegészítve, hogy jelenleg is zajlanak az erre vonatkozó perek.

Nem kizárt, hogy erre felkészülve döntött úgy a kormány, benyújtja az adatok megismerését szigorító javaslatot a parlamentnek.