Keddtől új menetrend szerint közlekednek a BKK-járatok

Szeptember elsején indul az iskolai tanév, ezért keddtől 8 óra után is sűrűn közlekednek a BKK-járatok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombat délután az MTI-vel.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 30. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A 2020/21-es tanév első napjától, szeptember 1-jétől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a fővárosi közösségi közlekedési járatok. Ez a legtöbb budapesti vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent. Annak érdekében, hogy a munkába és iskolába járók minél kényelmesebben, a járványügyi ajánlások betartását szem előtt tartva utazhassanak, a BKK olyan kínálati menetrendet vezet be a forgalmasabb vonalakon, ami reggel 8 óra után is biztosítja a csúcsidei kapacitást. Az egyes járatok menetrendje a BKK honlapján, a www.bkk.hu/menetrend címen olvasható.

A sűrített járatindulást tartalmazó menetrendek segítik a Fővárosi Önkormányzat által javasolt csúsztatott iskolakezdés és rugalmas munkakezdés bevezethetőségét is, amit a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében Karácsony Gergely főpolgármester még nyár közepén kezdeményezett.

A csúsztatott iskolakezdés bevezetési folyamatát elősegítve, szeptembertől az iskolákat érintő főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő és egyéb frekventált buszjáratokon olyan kínálati menetrendet vezetnek be, ami a reggeli csúcsidőszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, reggel 8 után is biztosítja - írták.

Kiemelték azt is, a Fővárosi Önkormányzat és közlekedési cégei, a BKK, a BKV és a VT-Arriva "mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtsa a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevétele során". A járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat.

A járvány kockázatait csak közös erővel lehet minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat, azaz a járatokat csak helyesen hordott maszkban, vagy arcukat kendővel, esetleg sállal eltakarva használhatják - hangsúlyozták.

A maszk használatát az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. "Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból" - tették hozzá.

A BKK egyúttal kiemelte: az előírások betartásával továbbra sem jelent veszélyt a közösségi közlekedés használata.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.08.30 14:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.30 11:57

Meg forgalommal szemben.
Az új autósellenes dk-s önkormányzatok közúti közlekedés veszélyeztetést alkalmaznak.
Balesetveszélyes közlekedési rendet vezettek be Karácsonyék és Niedermüllerék területén.
Most épp Erzsébetvárosban szopatják az autósokat az utcák átvariálásával.
Egyirányú utcákat cseréltek meg, miközben a troli továbbra is eredeti vonalon halad, azaz szemben a forgalommal, ami rendkívül baelesetveszélyes.
De úgy látom, hogy az ellenzéki oldalt nem érdekli az emberélet, az emberek testi épsége, egészsége.
Lásd idősotthonok, autósávból kialakított kerékpárút, egyirányú utcák átvariálása szembeforgalommal.
Ezek az emberek életére törnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html