Tomáš Taraba, a Život – Národná strana frakció nélküli parlamenti képviselője felszólította Eduard Heger (Demokrati) ideiglenesen megbízott kormányfőt, hogy Szlovákia is lépjen Lengyelország és Magyarország nyomdokaiba – írja a Felvidék.ma.

Ha a vegyszerrel szennyezett gabonát ő akarja elfogyasztani, vitesse azt a pozsonyhidegkúti lakása elé, de ne csináljon szemétgyűjtőt Szlovákiából

– írta Facebook-bejegyzésében Taraba.

Döntött a kormány, Magyarország is megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton. Bővebben>>>

Ez mindent elmond az ukrán gabona minőségéről

Lengyelország és Magyarország szombaton betiltotta az olcsó ukrán gabona behozatalát, mert az ellehetetleníti a helyi gabonatermelőket. Laboratóriumi minőségellenőrzésen pedig megbizonyosodott, hogy az ukrán gabonában tiltott növényvédőszerek találhatók nagy mennyiségben, melyek ártalmasak az egészségre.

Az ukrán gabona minőségéről mindent elmond, hogy a lengyelek betiltották a behozatalát, holott bármit megtennének az ukránokért

– jelentette ki Taraba.

Ukránnak nevezte a szlovák kormányfőt a képviselő

Szlovákiába eddig becslések szerint 1500 tonna egészségkárosító szennyezett gabona érkezett, ráadásul azután, hogy a lengyelek és a magyarok betiltották az országukba történő behozatalát, Taraba szerint az még inkább ömleni fog Szlovákiába.

És természetesen ismét az ukrán kormányfő, Heger az, aki nem tesz semmit és nem védi Szlovákia érdekeit

– fűzte hozzá Taraba, arra célozva, hogy Heger számára fontosabbak az ukrán érdekek, mint az országáé.

Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter megerősítette,

közel 1500 tonna ukrán eredetű gabona érkezett Szlovákiába, melyben nagyobb mennyiségben mutattak ki nálunk betiltott peszticidet.

Csak a felhasználást tiltják, a behozatal még engedélyezett

A tárcavezető megerősítette, hogy a vizsgálatok klórpirifosz jelenlétét igazolták, melynek használata az Európai Unióban nem engedélyezett. Ezért megtiltották a szóban forgó gabona felhasználását, további ukrán gabonaszállítmányok érkezését azonban nem.

Samuel Vlčan elmondta, hogy minden ukrán gabonamintát ellenőriznek, ahogyan az azokból készült termékeket is. A növényvédőszerrel szennyezett mintát a legnagyobb szlovákiai malomban találták.

A Hlas-SD képviselője, Erik Tomáš szerint a jelenlegi helyzet is a kormány alkalmatlanságának a bizonyítéka. „Ennek egyáltalán nem kellett volna megtörténnie“ – jelentette ki, emlékeztetve rá, hogy a szlovákiai gazdák magtárai tele vannak, ám nem tudják a gabonájukat értékesíteni.

Egyúttal ő is a ukrán gabona behozatalának betiltását és annak megakadályozását követeli, hogy az abból készült termékeket ne fogyasszák el.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint a kormánynak a legközelebbi ülésén foglalkoznia kell a kialakult helyzettel és természetesnek tartja, hogy kárpótolják a belföldi gazdákat.

Szlovákia betiltja az ukrán gabona feldolgozását

Megtiltotta az Ukrajnából érkező gabona feldolgozását és az ukrán gabonatermékek értékesítését Szlovákia. A rendeletet azt követően hozta a szlovák kormány, hogy a hatóságok súlyosan szennyezett tételeket foglaltak le, amelyek nem alkalmasak sem emberi, sem állati fogyasztásra. Bővebben>>>