Az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről.

Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy "haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)" - írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra és BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

"Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell" - fogalmazott a fehérorosz elnök.

A Csernobilt kiszolgáló távvezetékben keletkezett kár okát még nem tisztázták, de az biztos, hogy az orosz invázió tehető felelőssé. Csernobilt több mint egy hete az oroszok ellenőrzik.

A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában megbeszélést folytat Putyin elnökkel is.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.