Joe Biden amerikai elnök vasárnap a CBS 60 Minutes műsorának adott interjújában igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az amerikai erők megvédenék-e a demokratikusan kormányzott Tajvant egy kínai beolvasztási kísérlettől - írja a Reuters.

A műsorban megerősítette, hogy az Ukrajnának biztosított kiképzési és stratégiai segítségen túl, Tajvan esetében az USA saját katonáit is bevetné a harcokban. A Fehér Ház kommentárja szerint ebben nem változott sem az elnök, sem az Egyesült Államok álláspontja, mindig is készek lettek volna a katonai beavatkozásra.

Az interjúban Biden azt is elmondta, hogy továbbra sem támogatják az önmagát igazgató Tajvan függetlenségét, és elismerik Peking "Egy Kína" elvét, de annak erőszakos érvényesítése elfogadhatatlan lenne.

Stratégia megvilágosodás

Ez az egyértelmű állásfoglalás némileg ellentmond a Pentagon korábbi, stratégiai ügyekben alkalmazott ambivalens megfogalmazásával, az amerikai demokraták Ázsia-felelőse, Kurt Campbell szerint ennek a kétértelműségnek a feladása "komoly hátulütőkkel járna", most viszont úgy tűnhet az USA erősebben kiáll az elrettentés politikája mellett, miután az orosz támadás megállítására nem volt elég a szankciók és az Ukrajna felfegyverzésének ígérete.

A két ország között azonban komoly különbség, hogy míg az USA-nak nincsenek érdemi gazdasági kapcsolatai Ukrajnával, addig az apró szigetország a világ chip-ellátásának nagyjából 60 százalékát biztosítja. Így az amerikaiaknak közvetlen érdeke is fűződik Tajvan szabad félvezető-exportjának fenntartásához.

Annak ellenére, hogy hivatalosan nem ismerik el Tajpejt, az Egyesült Államok régóta az egyik legerősebb nemzetközi támogatója a szigetországnak. Szeptember elején az amerikai külügy már jóváhagyott egy 1,1 milliárdos fegyvereladást, és a szenátus is megszavazta, hogy egy esetleges erőszakos támadás esetén szankciókat vetnének ki Kínára, és egy azonnali 4,5 milliárd dolláros "biztonsági támogatást" nyújtana Tajvannak.

A teljes műsor itt megtekinthető: