Az Egyesült Királyságra egy az olasz gazdaságéhoz hasonló hanyatlás vár a következő évtizedben elsősorban a brexit hosszabb távú hatásaként – idézte a Business Insider India két brit kutatócsoport elemzésének legfőbb tanulságát. A Resolution Foundation kutatóintézet és a London School of Economics az elhúzódó gazdasági vergődés hátterében az ország uniós kilépése mellett felsorolja a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkot, az automatizáció terjedését, az energiaipar átállítását a fosszilis energiahordozókról az alternatív forrásokra, ami igen költséges folyamat, továbbá a népesség elöregedését, amin nem javíthat a visszaszorított bevándorlás.

Ezek a körülmények, amelyek valójában a gazdaság külső környezetét adják sokkal fontosabbak, mint maguk a gazdasági problémát, például az EU-s kereskedelemben korábban ismeretlen vámadminisztráció – írják a jelentés szerzői. Ha a szigetország nem tud megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, akkor egy hanyatló, túlélőkre és elveszettekre bomló társadalom alakul ki a következő évtizedben. Az olasz gazdaság egy évtizedre beragadt az évi átlagos 0,3 százalékos növekedési szintre, ami azt mutatja, hogy a viszonylagos hanyatlás hosszú időre elhúzódhat.

QP | Quality Placement

Az elveszett évtized jelentősen ronthatja az emberek életszínvonalát, aminek az lesz a következménye, hogy az Egyesült Királyság messze lemarad a kontinentális Európa legerősebb országai mögött. Végső soron a szigetország gazdasági teljesítménye sokkal inkább Olaszországéra fog emlékeztetni, mint a régi versenytárs Németországéra. A szigetország külkereskedelme az EU-val 2021 első három hónapjában 14 százalékkal maradt el a 2020-as első negyedévitől (akkor még az unió szabályai szerint folyt brit-EU kereskedelem), miközben a világ többi részével nem bővültek a gazdasági kapcsolatok.

Előre, de hova

A brit tudósok figyelmeztetését támasztja alá a londoni kormány erőlködése az Egyesült Királyság és Ausztrália között kötendő szabadkereskedelmi egyezménnyel – derül ki a Bloomberg cikkéből. A brit fél azt ígéri, hogy az ausztrál élelmiszeripari termékek vámmentesen kerülhetnek a szigetország piacaira, ám erről még a kormányon belül is heves viták folynak, nem beszélve a szigetország farmereinek protestálásától.

A nemzeti farmerszövetség szerint számos agrártermelőre a csőd vár, ha az ausztrál marha- és bárányhús szabadon bejuthat a brit piacokra. Ezt a megjegyzést Boris Johnson miniszterelnök sajtóirodája nem kommentálta. A szabadkereskedelmi megállapodás nagyjáról áprilisban megegyeztek a felek, az egyezményt a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 júniusi csúcsán akarják véglegesíteni.

Kínos epizód

Jenny McGee nővér, aki tavaly virrasztott Johsnon ágyánál, amikor a kormányfő koronavírus-betegsége miatt lélegeztetőgépre került, és nemrég még egy PR-teázásra is a miniszterelnök vendége volt, beadta a felmondását – jelentette a Guardian. Nem kapjuk meg azt a tiszteletet és fizetést, amit megérdemlünk – indokolta kilépését. - Tele van vele a hócipőm! McGee-t az akasztotta, hogy a kormány egyszázalékos béremelést javasolt a nemzeti egészségügyi rendszer (NHS) személyzetének, amit a szakszervezetek arculcsapásként értékeltek. A nővér bírálta a kormány járványkezelését is, mondván, sok társa érezte úgy, hogy az nem hatékony és egymásnak ellentmondó intézkedésekből áll.