Engedni kell a magasabb államadósságot, ha a pénzeket átláthatóbban, jobb beruházásokra fordítják az uniós tagállamok – mondta az Európai Unió éves helyzetértékelő beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az úgy nevezett maastrichti kritériumokat a Covid hatására engedték el az EU-ban, ezek tendenciózus államadósság-csökkenést, és GDP-arányosan mérve 3 százalékos államháztartási hiányt írtak elő. Ez a koronavírus krízisben tarthatatlan volt, és most erre az Ukrajnában zajló háború és az ezzel járó energetikai ellátási bajok is rátesznek egy lapáttal.

Von der Leyen szerint a sokat emlegetett felülvizsgálata a maastrichti kritériumoknak mostanra indokolttá vált, azok az elképzelések októberben nyilvánosságra is kerülnek.

Ez a rugalmasabb költségvetési rendszer elsősorban a tagállamok kis- és középvállalati szektorát kell támogassa, jó, és átlátható beruházásokkal.

Az Európai Bizottság ennek megfelelően kiemelt tételként kezeli a jövőben a korrupciót, illetve annak visszaszorítását a tagállamok körében. Mint beszédében elmondta, ez azért is fontos, mert Ukrajna, Moldova és Georgia majdani csatlakozását, amit az Európai Bizottság támogat, csak úgy lehet tisztességesen biztosítani, hogy az EU saját háza táján is rendet tesz ezekben a kérdésekben.

A klímaváltozás, és a következő generációk számára hátrahagyott viszonyok miatt von der Leyen kezdeményezi az uniós alapszerződés újratárgyalását is.

Próbatétel vár a kontinensre

Próbára fognak minket tenni, mindazok, akik kihasználnának minden feszültséget ami megvan közöttünk, az autokrácia csap össze a demokráciával – mondta von der Leyen.

Ma a bátorságnak van arca, ami maga Ukrajna, és hiszem, hogy a kellő bátorsággal Putyin elbukik, és Európa győzedelmeskedik

Mint felemlítette, 15 évvel ezelőtt a pénzügyi válság esetén még évekig tartott megoldást találni, a Covid alatt már csak hetekig tartott, az ukrán helyzetben viszont azonnal reagált a kontinens.

Európa szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan, fegyverekkel, szankciókkal lélegeztetőgépre tudta tenni az orosz pénzpiaci szektort, menekülnek a cégek, pánikszerűen kell pótalkatrészeket szerezniük a hadiipar működtetéséhez.

Oroszország ipara cafrangokban van.

Von der Leyen megerősítette, az előadásán jelenlevő Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyjének is, hogy az EU hosszútávon is elkötelezett Ukrajna mellett. Eddig 19 milliárd euró segélyt biztosított Ukrajnának de továbbra is biztosítja az olyan kulcsfontosságú területeken a támaszt akár évekre előre, mint a lerombolt iskolák újraépítése.

Különadók az energiacégekre

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az alacsony áron energiát termelő cégek árbevételének legyen felső határa, az itthon extraprofitnak hívott pénzmennyiséget pedig az egyre égetőbb válság keretében a leginkább rászorulók támogatására fordítsák a tagállamok.

Az Európai Bizottság igyekszik közben szorgalmazni a leválást az orosz ellátásról, ezért szorosabbra igyekszik venni az energetikai ellátási csatornákat az Egyesült Államokkal, vagy épp Norvégiával.
Egyben szerinte olyan eddigi rétegszintű szegmensekre is sokkal jobban rá kell feküdni európai léptékben, mint a hidrogén, ami eddig még egy potenciáljához mérten alulhasznált üzemanyagforrás.

A cél az kell legyen, hogy az európai állampolgárok a hasznát élvezhessék ki a megújuló energiaforrások használatának – fogalmazott a Bizottság elnöke.

Von der Leyen sikerként értékelte, hogy megindult az európai chipgyártás előkészítése, miután elfogadhatatlan, hogy praktikusan teljes kitettségben létezik a kontinens egy ellátótól – épp Oroszországtól –, pont ezen a kulcsfontosságú területen.

Egyben az állampolgároknak is alkalmazkodniuk kell, vissza kell fogni az energiafogyasztásukat, és a kiemelt gazdasági súllyal bíró kisebb cégeknek is át kell szabniuk a működésüket, hogy a lehető legkisebb energiafogyasztással tudjanak működni.

Veszélyben az európai demokrácia

A demokrácia nem ment ki a divatból, de javulnia kell, hogy javítsa az emberek életét

– idézte David Sassoli korábbi EP-elnököt von der Leyen.

Megítélése szerint a mostani háborús helyzetben sokkal nagyobb terhet jelent fenntartani az európai értékek védelmét, amelyek támadás alatt vannak.

Mint arról beszámolt, tudható, hogy külföldről, például Kínából terjed a közösségi médiában olyan politikai propaganda, ami kiélezi a meglévő feszültségeket az EU-n belül.

Magyarországot és Lengyelországot konkrétan nem említve azt is kiemelte, hogy az unió fenntartása érdekében a Bizottság fenntartja a kondicionalitási feltételeket, és egyben a jogállamisági elvárásokat is.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.