Azzal, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke és Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke december 13-át, vasárnapot jelölte ki a brit-EU szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozásának határidejéül, csökkent az esélye, hogy a tárgyaló felek sikerrel járnak - idézett a CNBC a tárgyalásokat nyomon követő szakértőket. A szakértők még mindig ennek adnak nagyobb esélyt, de már éppen hogy csak.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég Európával foglalkozó igazgatója 60 százalékról 55 százalékára mérsékelte saját tippjét arra, hogy lesz-e megállapodás. Véleménye szerint, ha a következő napokban sikerül előrehaladást elérni, akkor nem fogják betartani a vasárnapi határidőt, és tovább fognak tárgyalni, ám ezzel együtt nőtt a kudarc esélye, hiába akarja ezt mindkét fél elkerülni. Ezt főként arra alapozhatja, hogy brit források szerint az elmúlt napokban nulla előrehaladást értek el a felek.

Dominic Raab brit külügyminiszter arról beszélt a BBC-nek, hogy lát esélyt a megállapodásra, de valószínűtlennek tartja, hogy tovább próbálkoznának ezzel vasárnap után. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy "elesik" ez a határidő is. Ha nincs egyezség, akkor jön a kemény brexit, ami azt jelenti, hogy a feleknek január 1-jétől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vámszabályai szerint kell folytatniuk kereskedésüket egymással. Ez mindkét oldalon nagy gazdasági károkkal járna.

A fifti-fifti alá csökken

Malcolm Barr, a JPMorgan közgazdásza szintén arról írt, hogy számtalan határidőt kitűztek, majd átléptek már a négy éve folyó brexittárgyalások során, ám a megállapodás esélye ezúttal szerinte is csökkent. A kétharmad-egyharmados esély helyett immáron csak 60-40 százalékos sanszot lát az sikerre, illetve a kudarcra.

Ahogy telnek a napok, a feleknek készülniük kell arra is, hogy miként folytatják az életüket, ha nem lesz egyezség, és ez azt az érzetet kelti, hogy már nem kellően elkötelezettek a megállapodás iránt. Ezért ha vasárnapig nem jutnak eredményre, akkor a megállapodás valószínűsége 50 százalék alá csökken - tette hozzá Barr.

"Muzsikálnak" a piacok

Eközben a font a Johnson-Leyen találkozó után egy százalékkal gyengült és az egy-, illetve kéthetes árfolyam közti különbség órási bizonytalanságot tükröz - írta a Bloomberg. Edward Parl a Book Madconald befektési cég befektetési vezetője lenyűgözőnek látja, milyen szépen hangolják át újra és újra a pénzpiacokat a brexittel kapcsolatos várakozások. Ez a zene a hétvégi határidő miatt szomorúbbá vált, bár a befektetők még bíznak abban, hogy jó vége lesz a történetnek.

Nem lehet szétválasztani a koronavírus-válság és a brexit hatását a tőzsdei árfolyamok alakulására - mondta a CNBC-nek Florence Barjou, a Lyxor Asset Management pénzügyi igazgatója. A brit tőzsde vezető indexe az FTSE-100 12,5 százalékot vesztett értékéből az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ám ennek jó részét a járvány okozhatta. Az Egyesült Királyságban már elindult tömeges oltástól a gazdasági helyzet javulását is várják a tőzsdei befektetők.