Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában válaszolt az újságírói kérdésekre, itt beszélt többek között arról is, hogy addig teljesen "kontraproduktív" lenne a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való személyes találkozó, amíg a "kulcskérdésekben" nincs egyetértés a két fél között - tudósított az Al Jazeera.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már jóval az orosz megszállás előtt közös találkozót javasolt, de Putyin nem igazán méltatta szóra a felkérést, ahhoz is sok idő kellett, hogy Emmanuel Macron francia elnök vagy Olaf Scholz német kancellár leülhessen vele.

Ugyan a Reuters szerint a két fél delegációja között a tárgyalások kedden folytatódnak Törökországban, továbbra is komoly eltérések vannak azokban a feltételekben, amiknek az előrehaladáshoz teljesülniük kéne. Zelenszkij korábban azt mondta hajlandó volna a szakadár területek státuszáról tárgyalni, és ha az ukránok megszavazzák, az ország katonai semlegességéről, a finlandizációról is lehet beszélni.

Az Ukrajna területéből továbbra nem akarnak engedni, de az ukrán álláspont sokat enyhült a NATO-csatlakozásról való lemondással. Ugyan a meglepően jól megszervezett ellenállás elméletben jobb tárgyalási pozíciót kínál Ukrajnának, továbbra is komolyak a veszteségeik, így elsődleges érdekük a tűzszünet minél előbbi elérése.

Lavrov most azt mondta, az ő legfontosabb érdekük, hogy az oroszok által gyakran hivatkozott donbaszi mészárlásnak legyen vége, emiatt pedig nem tudnak engedni Ukrajna katonai leszereléséből és az úgynevezett nácitlanításból.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.