Az orosz turistáknak 50-70 százalékkal többe kerül, ha külföldön szeretnének vakációzni, mint amennyit 2021-ben kellett fizetniük a turistautakon - derül ki a Moscow Times cikkéből, amely azokon az adatokon alapul, amelyeket Oroszország Utazási Irodáinak Szövetsége (ATOR) hozott nyilvánosságra a helyi sajtóban.

Az óriási drágulás legfőbb oka, hogy a nyugati országok többsége lezárta a légterét az oroszországi légitársaságok előtt, ráadásul olyan gyorsan tették mindezt, hogy a légitársaságok 77 repülőgépe valamelyik idegen ország repülőterén maradt, és azóta is ott vesztegel - mondta Artur Muradyan, az ATOR igazgatója.

Kétszeres jegyátnövekedés

A kerülőutak és a kevés repülőgép miatt számos légi járat jegyára kétszeresére nőtt az Ukrajna ellen háború előtti árakhoz képest. Ami az átlagos drágulást illeti, az is óriási: 60 és 100 százalék közötti - mondta az igazgató. Az ok ugyanaz: a rendszeres légi járatok iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot.

Az orosz idegenforgalom tízmilliárdokat bukott dollárban a háború nyomán bevezetett nyugati szankciók miatt - mondta az állami TASZSZ hírügynökségnek korábban az ATOR egyik tisztségviselője.