Kiszivárgott hírek szerint Boris Johnson brit külügyminiszter úgy gondolja, hogy híddal kellene összekötni Nagy-Britanniát és Franciaországot - írta a CNBC. A mérnöki tudományokban vélhetően nem nagyon járatos tory politikus 22 mérföldes, azaz 35 kilométeres, gigantikus műtárgyat telepítene a La Manche csatorna fölé.

A brit lapértesülések szerint az ötlettel főnöke Theresa May miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő csúcstalálkozóján állt elő, amelyet a Sandhurst katonai akadémiám tartottak Dél-Angliában. A Daily Telegraph és a Sky News szerint csak úgy odavetette Macronnak, a hídverés ötletét, mire a francia vezető így válaszolt: Egyetértek, gyerünk, csináljuk meg!

Csalitos híd

A Telegraph szerint Johnson nevetségesnek tartja, hogy a szigetországot és az európai kontinenst mindössze egy egyszerű vasúti alagút köti össze, amelyen az Eurostar szerelvényei közlekednek. A CNBC ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a külügyminiszter nem először árul el affinitást a különleges hidak iránt.

London polgármestereként támogatta, hogy közúti alagutat fúrjanak a csatorna alá és nagy híve volt annak, hogy a Temze fölé megépítsék az úgynevezett Garden Bridge-t. Ez a terv arról szólt, hogy egy fákkal és bokrokkal beültetett átkelőt húztak volna a folyó fölé. A projekt halva született, amiben szerepet játszhatott, hogy költségét 200 millió fontra becsülték. (Mai árfolyamon több mint 70 milliárd forint, a Kőröshegyi-völgyhíd áránál valamivel magasabb összeg.)

Johnson vélhetően nem a Nagy-Britanniába tartó, ám Franciaországban rekedt menekültek és bevándorlók átkelését akarná megkönnyíteni az új híddal. May és Macron találkozójukon arról állapodott meg, hogy London 44,5 millió fontot fizet Franciaországnak a határőrizet erősítésére, azaz arra, hogy megelőzzék az bevándorlók eljutását Nagy-Britanniába.

A nyitókép forrása: Pixabay.