A kávékereskedők igyekeznek átirányítani az Oroszországba és Ukrajnába irányuló szállítmányokat, mivel a két ország kereskedelmi forgalma összeomlott a Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciók és Kijev kikötőinek lezárása miatt - olvasható a portálon.

Oroszország a világ egyik legfontosabb kávéimportőre, Ukrajnával együtt a fogyasztás mintegy 4 százalékát adják. A két ország nagyrészt robusta kávébabot importál, amelyet gyakran használnak instant kávé készítéséhez. Ez olcsóbb alternatívát jelentenek a lágyabb ízű arabica kávéval szemben.

Az orosz piac egyik legnagyobb beszállítója Brazília, amely tavaly 1,2 millió zsák kávét importált az országba 1,2 millió dollár értékben.

Forrás: Getty Images

Egy nagy nemzetközi cég genfi székhelyű kávékereskedője szerint mivel a kereskedelmi forgalom leállt, az orosz és ukrán szállítási szerződéseket egyszerűen érvényteleníteni kell.

A három legnagyobb konténerszállító hajótársaság - az MSC, a Maersk és a CMA - ideiglenesen felfüggesztették az Oroszországba irányuló és onnan induló teherszállításokat, miközben Ukrajna kikötői az orosz megszállás óta zárva vannak.

Nyitott útvonalak ugyan vannak, de a rubel leértékelődése miatt az orosz pörkölők nem engedhetik meg maguknak a babvásárlást.

Ha pedig mindez nem lenne gond, akkor ott van az elszabaduló orosz infláció, ami pedig a keresletre hat negatívan.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.