A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató azt is bejelentette, hogy a teljes lengyel gázimporton belül az orosz szállítások aránya tavaly 60 százalékra esett a 2018. évi 69 százalékról. Lengyelország tavaly összesen 14 milliárd 850 millió köbméter földgázt importált, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A cég adatai szerint Lengyelország tavaly 3 milliárd 430 millió köbméter cseppfolyósított földgázt (lng) importált, 25 százalékkal többet a 2018. évinél. Lengyelország tavalyi teljes gázimportján belül az lng-import aránya 23 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 20 százalékról.

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató december közepén megerősítette azt a korábbi döntését, hogy 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból tervezi beszerezni.

A két cég között 2022 december 31-én jár le az 1996 szeptemberében kötött Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás. A PGNiG azzal utasítja el a szerződés meghosszabbítását, hogy "Lengyelország a minél biztonságosabb  gázellátásra törekszik".

Magyarország új orosz gázforrást akar

Bár Magyarországon a kormány évek óta egyeztet a Krk-szigetén létesítendő cseppfolyósítottgáz-terminál megépítéséről a horvát kormánnyal, valamint a romániai fekete-tengeri gáz importálásáról Bukaresttel, igazából kitart az orosz gáz mellett. Egyetlen gázszállítási projekt áll most közel a megvalósuláshoz: a Török Áramlat balkáni, Magyarországi érő leágazása, amely már 2020 végén, 2021 elején kész lehet.

Az Egyesült Államok szankciókkal is fenyegetőzik, hogy megállítsa a délről jövő orosz gázvezeték megépítését.