Kirill Polousz, a Gazprom egyik helyettes osztályvezetője azt javasolja, hogy ne csak a vezetékes földgázszállítmányokért, hanem az LNG-eladások esetében is csak rubeles utalásokat fogadjon el Oroszország. Mindezt azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára, a nyugati szankciók megtorlásaként a Szahalin-2 LNG-üzemet államosították, kiszorítva a Mitsui és a Mitsubishi japán kereskedelmi vállalatokat, valamint a holland Shellt is a projektből.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendelet egy új céget hoz létre, amely átveszi a Sakhalin Energy Investment Co. minden jogát és kötelezettségét. Eddig a nyugati és a japán cégek 50 százalékkal rendelkeztek a társaságban, a döntési jogkörrel járó másik 50 százalék a Gazprom tulajdonában volt – írja a Reuters.

Az oroszok sok LNG-t termelnek

Oroszország a globális LNG-ellátás mintegy 8 százalékát adja, évi 40 milliárd köbméter szuperhűtött gázzal, amely főként a Szahalin-2 és a Novatek Yamal LNG, Oroszország legnagyobb LNG-üzeméből származik. Tehát jelentős fennakadásokat okozhat, ha az LNG-szállítmányokért is csak rubelt fogad el a Gazprom, ahogy teszi azt április óta a vezetékes földgáz esetében.

A Gazprom legnagyobb európai ügyfelei közül több elzárkózott attól, hogy orosz devizában fizessen. Így Lengyelország, Finnország, Bulgária és Dánia is földgáz nélkül maradt. 

Túl nagy az árverseny?

Ez a vezetékes gázexport és az LNG összehangolásának kérdése – mondta Polousz, aki szerint túl nagy árverseny van a rubelben értékesített vezetékes gáz és a dollárban adózó LNG között.

A vezetékes gázértékesítéssel ellentétben az orosz LNG nagy részét Ázsiában fogyasztják el. Európában Spanyolország a legnagyobb vásárló. Oroszország tavaly 7,3 milliárd dollárt keresett az LNG-exportból az állami adóhivatal adatai szerint, szemben a vezetékes gázexportból származó 55,5 milliárd dollárral.

Magyarország a vezetékes földgáz esetében az elsők között jelezte, hogy kész rubelben fizetni. Az Európai Bizottság utasításai értelmében jelenleg egy tranzakció úgy néz ki, hogy a szerződés szerinti devizában – jellemzően dollárban vagy euróban – utalnak a cégek a Gazprombankban nyitott számlájukra, amelyet aztán a bank átvezet egy rubeles egyenlegre.