Mennyire racionális döntés és megéri-e a befektetés, tette fel a kérdést a Nova portál egyetemi tanároknak és szakértőknek azzal kapcsolatban, hogy Szerbia olajvezetéket épít Magyarország felé - idézi a véleményeket a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az új vezeték Újvidéket és a Szegedhez közeli Algyőt kötné össze. Aleksander Vučić, Szerbia államfője szerint Szerbia nagyon jó árat kapott az Oroszország felől érkező kőolajra és részben ezért is döntött Belgrád a kőolajforrások diverzifikálásáról.

Goran Radosavljević, a közgazdasági egyetem tanára úgy véli, az olajvezeték nem oldaná meg Szerbia kulcsfontosságú problémáit, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen volumenű befektetés mintegy kétszázmillió euróba kerülne.

Nem oldja meg a problémát

– Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja kimondja, hogy Magyarország továbbra is vásárolhat orosz kőolajat, azonban ez továbbra sem azt jelenti, hogy ezt a kőolajat egy harmadik személynek is el lehet adni. Nem látom, hogy a magyarországi olajvezeték megoldaná a problémát – mondta Radosavljević.

– Ha az Európai Unió akarta volna, hogy orosz kőolajat vásárolhassunk, akkor azt megengedte volna az Adria-kőolajvezetéken (Jadranski naftovod – JANAF) keresztül. Nem látok egyetlen okot sem arra, hogy ezt Magyarországon keresztül tegyük meg, mert ugyanúgy meg fogják tiltani, feltéve, ha a szankciók továbbra is érvényesek lesznek az orosz kőolajra.

Szükség van-e rá?

Az energiahordozók több úton történő beszerzése jobb helyzetet teremt a vásárlásnál, de fel kell tenni a kérdést, hogy egy ilyen befektetésre szükség van-e a közelgő tél előtt – mondta Velimir Gavrilović energiaügyi szakember, aki szerint az egész projekt teljesen felesleges.

Hasonlóan az előtte szólóhoz attól teszi függővé a vezeték megépítésének racionalitását, hogy a szerb államfő kapott-e garanciát Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől arra, hogy az EU-s szabályok lehetővé teszik és a jövőben is lehetővé fogják tenni az orosz olaj továbbexportálását.