Az Európai Unió jó úton jár afelé, hogy két hónappal korábban elérje gáztárolási céljait, ami sokat segít a felkészülésben az orosz gázkorlátozások miatt keménynek ígérkező tél előtt – írja a Bloomberg. Az orosz gázexportőr azzal töltötte az elmúlt bő egy évet, hogy húzd meg, ereszd meg játékot játszott a kontinens gázellátásával, ami az égbe lökte a susogó energiahordózó árát.

A nyár utolsó napjaira a tárolók átlagos feltöltöttsége megközelítette a 80 százalékot, amit eredetileg november elejére akartak elérni – derült ki a Gas Infrastructure Europe tartalékokról szóló adataiból. Az EU módosított a tárolás szabályozásán, miután az elmúlt télen a készletek szintje alacsonyabban alakult a korábban megszokottnál, különösen Németország olyan tárolóinál, amelyek az orosz Gazprom PJSC kezében vannak. Lengyelországban közel 100 százaléknál tartanak a tározásban, Olaszországban 81, Magyarországon 62, Bulgáriában 60 százaléknál.

Nem oldja meg a problémát

A földgáztartalékok segítenek kitölteni a télen jelentkező felhasználási ugrásokat. A fogyasztás 25-30 százalékát fedezhetik, így az európai országok a nagyobb tartalékokkal kissé jobb pozícióban várhatják a következő ellátási sokkokat. A Gazprom például újabb váratlan karbantartásra hivatkozva korlátozta a gáz kivitelét az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat gázvezetéken.

Az ősz elejére várható lehűlés szintén segít Európának, miután csökkenti a légkondicionáláshoz szükséges elektromos energia felhasználását. Ez meglátszott az európai tőzsdei gázárakon is, amelyek a német bejelentés után, miszerint jól áll a készletezés, március óta nem látott alacsony szintre estek. Ez hozott némi enyhülést a korábbi hetek dühödt rallyja után, amelyben az árak az egy évvel korábbi hatszorosára szaladtak fel.

Érzékeny búcsú az oroszoktól

Ez EU meg akarja szüntetni Európa függőségét az orosz gáztól, amely az elmúlt években ezen a téren messze a legnagyobb szerepet játszotta a kontinens ellátásában. Ezt az importot részben a megújuló energia szerepének erősítésével, részben a felhasználás hatékonyságának javításával, részben alternatív importforrásokkal, beleértve ebbe az LNG-t is akarják kiváltani. Az új import forrásai Afrika, a Közel-Kelet és az USA lehetnek.

Az Európai Bizottság emellett be akar avatkozni az elektromos energia piacán: rövid távon meg akarják fékezni az áram drágulását, hosszabb távon el akarják azt választani a gáz árának alakulásától.

A franciák sem ijednek meg az orosz mackótól

Ugyanakkor Klaus Müller, a német energiapiaci szabályozó hatóság elnöke a napokban elismerte, hogy gond lehet a gázellátással a télen, ha az orosz szállítások teljesen leállnak. Erre készülve ideiglenesen újra indítanak szénerőműveket és a tél elejére üzembe állítanak két úszó LNG-átalakító terminált.

Elisabeth Borne, Franciaország miniszterelnöke arra figyelmeztette országa cégeit, hogy ha nem tudják korlátozni földgázfelhasználásukat, akkor az orosz import leállása esetén felhasználási kvótákat vezethetnek be erre az energiahordozóra. Franciaországban 90 százalékban tele vannak a tárolók, így ha a tél nem lesz hidegebb az átlagosnál, akkor nem lesznek gázellátási gondok.