Ahogy a Brexittel kapcsolatos brit-EU tárgyalások körvonalai lassan kezdenek kirajzolódni, Európa legbefolyásosabb politikusa, Angela Merkel kancellár is újra megszólalt első pénteki sajnálkozó nyilatkozata után. Szokásához híven igyekszik hidat verni országa és a kontinens többi állama, azaz az ügy minden szereplője között - állapította meg a Wall Street Journal (WSJ).

A pénteki sokk után, amit a Leave nagy-britanniai győzelme okozott Európa-szerte a legtöbb politikus, köztük Francois Hollande francia államfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az EU hat alapító államának külügyminisztere (köztük a német külügyek irányítója) a válási tárgyalások minél előbbi megkezdését sürgették.

Ej, ráérünk arra még!

Merkel azonban másként látja. Azt javasolja, hogy vegyenek a felek előbb egy nagy-nagy levegőt. Nincs ok a Brexit-tárgyalások siettetésére - mondta egy berlini pártrendezvény szünetében újságíróknak szombaton. Egyébként akármi lesz is ezek végeredménye, Nagy-Britannia és Németország közeli gazdasági, katonai és egyéb kapcsolatban marad egymással.

Sajnálatos ami a héten történt a brit népszavazáson, ám nem ad okot arra, hogy undok stílusban folytassuk le a jövőről szóló tárgyalásokat - tette hozzá.

Balanszíroznia kell, kérem!

A WSJ értékelése szerint megjegyzései világosan jelzik, hogy a következő hónapokban meg kell találnia az egyensúlyt számos követelmény teljesítése között. Mindenekelőtt kerülnie kell, hogy az EU politikája további uniós tagországokban vezessen függetlenségi népszavazáshoz, ugyanakkor minimalizálnia kell a jelentős brit exportot lebonyolító német vállalatokat érő kárt.

Berlini kormányzati források szerint Németország olyan megállapodást részesítene előnyben az EU-ból kiváló Nagy-Britanniával, amely megőrizné a felek kereskedelmi kapcsolatait, ám magában foglalná a munkaerő szabad áramlásának további biztosítását is. Az utóbbi ellenkezik azzal, amit a Leave-kampány ígért a szavazóknak.

Ismeretlen vizekre evez

Szakértők szerint a kancellár az ukrán válság uniós kezeléséhez hasonló helyzetbe került. Ott sikerült elérnie a 28 uniós tagállam közös fellépését a Krímet elfoglaló és a délkelet-ukrajnai lázadókat támogató Oroszország ellen. A nagy különbség, hogy az uniós kilépési tárgyalások levezénylésében még senkinek sincs semmilyen tapasztalata.