Az Egyesült Államok külügyminisztere Antony Blinken, és a védelmi miniszter Austin Lloyd vasárnap viszonylag váratlanul Kijevbe látogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek újabb 700 millió dolláros fegyvertámogatást kínáltak, a saját és a NATO többi országának nevében egyaránt.

A közel 250 ezer milliárd forintnak megfelelő támogatás nem a mennyisége, hanem inkább a minősége miatt jelent előrelépést, ugyanis ez alkalommal Kijev maga dönthet arról, hogy milyen típusú fegyverekre költi a szabad felhasználásra szánt összeget. Az amerikai diplomácia Ukrajnába való visszatérésével ugyanis könnyen valószínűsíthető, hogy komoly ellencsapásra számíthatnak az oroszok.

Anatolij Antonov, Moszkva amerikai nagykövete a Rossiya 24 TV-n azt nyilatkozta komoly következményei lehetnek az újabb fegyverszállítmányoknak, mivel azok csak tovább növelik a már most is komoly konfliktus tétjét. Antonov elfogadhatatlannak nevezte, hogy az USA fegyverekkel "árasztja el" Ukrajnát, és a gyakorlat beszüntetését követelte, írta meg szerdán az Al Jazeera.

Amit az amerikaiak tesznek, az csak olaj a tűzre. Én csak azt látom hogy próbálják növelni a helyzet súlyát, hogy az elharapódzon, és még több veszteség legyen.

Mindeközben a háború 61. napján, Brüsszelben a hatodik szankciós csomagot állítják össze, ami az első orosz olajat célzó uniós lépés lehet. A Times jelentése szerint Valdis Dombrovskis, az európai kereskedelmi bizotos elmondta, az EU ezúttal "okos szankciókra" bevezetését tervezi.

A legújabb korlátozások Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen irányulnak, és várhatóan "valamilyen formában" olajembargót is tartalmaznak majd. Az intelligens szankciókat úgy igyekeznek összerakni, hogy a kontinens gazdasági károkat minimalizálják, de közben lényegi erőforrásoktól fosszák meg Moszkvát is.

A vasárnapi tárgyalásról nyilatkozva Austin korábban azt is mondta, hogy igyekeznek minél jobban ellehetetleníteni Oroszországot, hogy alkalma se legyen újraindítani hadigépezetét. Úgy tűnhet a nyugati erők ismét koordináltabban léphetnek föl az orosz megszálló erőkkel szemben.