Kevés esélyt adnak a fogadóirodák annak, hogy Donald Trumpot, először a történelemben, el tudják távolítani hivatalából, ezzel együtt számolnak a szereplők azokkal a piaci hatásokkal, ha mégis így lenne. A demokrata többségű alsóház megszavazta, a republikánus többségű szenátus pedig várhatóan elkaszálja a Trump eltávolítását célzó impeachment eljárást, mivel ehhez kétharmados többség kellene a felsőházban.

A Nordea elemzői szerint a pénzpiacok jelenleg azzal számolnak, hogy Trump lesz a republikánusok jelöltje a 2020-as elnökválasztáson is. Ráadásul az őt érő hangos kritikák ellenére minden esélye megvan arra, hogy újraválasszák.

Az örök vesztes újra próbálkozhat

Amennyiben mégis sikerül 14 republikánus szenátort megnyerni az elnök megbuktatásához, érdekes helyzet állhat elő. Ha Trumpot kiteszik és még lesz idő a választásokig, Mike Pence veszi át a helyét, és ez esetben újabb republikánus versenyzőkkel is számolni kell.

A bank szakértői szerint leginkább a nagy visszatérő Mitt Romney lehet az, aki ringbe léphet Trump ellenében. Neki nem kell féltenie a pozícióját, közismerten és kölcsönösen utálják egymást Trumppal, és ismertsége miatt jó eséllyel Romney lenne - ismét - a legesélyesebb republikánus, ha a jobboldal új jelölttel áll ki a 2020-as választásokra.

A Nordea előrejelzése szerint az impeachment eljárás mindenképp növeli egy demokrata győzelem esélyeit. Kivéve ha a demokraták jelöltje a párt balszárnyához tartozó Elisabeth Warren lesz. Ebben az esetben a mérsékelt Romney jelöltségével is valamivel esélyesebbek a győzelemre a republikánusok.

Nagy lesz a felfordulás

Ha Trump alulmarad, azzal legalább azt elérhetné, hogy a jegybank kamatot csökkentsen. Az elnök elmozdítása mindenképp felbolygatná a piacokat és megviselné a gazdaságot, így a Federal Reserve a jelenleg várhatónál is többet és többször lazíthat a feltételeken.

Emellett a tőzsdékre is rosszul hathat nem csak a kialakuló bizonytalanság, hanem az is, hogy a Wall Street imádja Trumpot, akinek például adócsökkentő lépései kifejezetten jót tettek a vállalati szektornak, és a vagyonos részvényeseknek.

Mivel Trump támogatottsága stabil, az impeachment eljárás nem nagyon tudja kikezdeni a tömegbázisát. Ehhez ugyancsak a Nordea szerint az kellene, hogy erőteljes negatív fordulatok jöjjenek a gazdaságban, mivel egy esetleges recesszió pont az ország azon részein lenne a legfájdalmasabb, ahol Trump támogatottsága a legerősebb.

Trump bevadulhat

Sok közgazdász óvatosságra int az év végére egyre nagyobb számban megjelenő pozitív előrejelzések és a pillanatnyi kimagasló makrogazdasági adatok láttán. Ettől függetlenül a piac jelen állás szerint úgy látja, nem lesz jövőre recesszió a világgazdaságban.

Így a legvalószínűbb forgatókönyv újabb négy év Trump elnöksége alatt, ami komoly változásokat hozhat. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint az újraválasztott Trump lerázná maradék láncait, még több protekcionista intézkedés jöhet, és még inkább nőhet a nyomás a Feden.

Trump többször élesen kikelt a jegybank, és annak elnöke, Jerome Powell elllen, amiért nem vágja kellő mértékben a kamatokat, és ezzel veszteségeket okoz a gazdaságnak. Powell ezeket a kirohanásokat nem kommentálja, de elterjedt a piaci nézet, hogy hiába hangsúlyozza függetlenségét a Fed, érződik a döntéshozatalán a politikai nyomás.

Újraválasztása után Trumptól az is elképzelhető a megszólaltatott elemzők szerint, hogy az eddiginél is aktívabban megpróbálja Powellt ellehetetleníteni, különösen annak fényében, hogy a Fed-elnök mandátuma 2022-ben lejár.